Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skicka Ralf!

Annons

Då var det klart: Sverige kommer inte att vinna Eurovision Song Contest i år. Alla låtar i årets Melodifestivalen ramlar omkull bara av vinddraget av Loreens dans från förra året.
Jag har sett alla delfinaler i årets Melodifestivalen. Precis som alla andra år så har man många gånger tänkt; ”men nu är det väl ändå sämre än nånsin?”. Och visst har det varit krystat. Det är så tydligt att det främst är ett spektakel som ska locka TV-tittare, snarare än en musiktävling som ska vaska fram en bra låt.
Det är väl ingen som på allvar tror att ett helt land, på ett helt år, inte lyckas få fram bättre låtar än ”Gosa”, ”En förlorad sommar” eller ”Island” att tävla mot hela Europa med?
Nä. Melodifestivalens huvudsyfte är att underhålla tacosätare, och sen kan man hoppas att G:son eller nån av dom andra två låtskrivarna lyckas pricka rätt med nåt bidrag.
För att lyckas bäst i år bör vi skicka Ralf Gyllenhammar till storfinalen i Malmö i maj.
Även Louise Hoffsten och ett par till skulle kunna funka, men jag tror att Ralfs ”Bed on fire” skulle ge oss bäst placering.
Det säger jag inte på grund av att jag har långt hår, tro mig, jag har alltid tyckt att det bara blir fånigt när ”hårdrockare” som Dynazty med flera ska vara med och vara ”hårdrock”.
Säga vad man vill om Ralf, han kan vara barnslig och göra bort sig (jo, jag fick ju smaka på det i en loge i Borlänge för några år sen), men hans bidrag är faktiskt en stark låt, i sammanhanget. Han har dessutom den goda smaken att inte göra ”Bed of fire” till någon töntig hårdrocksorgie. Det är piano istället för elgitarrer. Det är kort och gott ett lättsmält, pampigt och ganska välskrivet stycke musik.
Ralf skulle gå hem bäst. Jag tippar på en 7:e plats om han får tävla, högre än så kommer vi inte i år.
Höjt!

Jonas Stentäpp
heavy@daladem.se