Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skidspår föreslås bli riks­intressen för friluftslivet

Vasaloppsspåret bör klassas som ett riksintresse för friluftslivet, anser både Mora kommun och Länsstyrelsen.

Annons

Länsstyrelsen har fått i uppdrag från regeringen att göra en översyn av de områden som är av riksintresse för friluftslivet.
De riksintressanta områden som finns nu inrättades 1988. Redan då föreslogs att Vasaloppsspåret skulle bli ett riksintresse men det sade Naturvårdsverket nej till.
Nu görs ett nytt försök.

– Det känns som ett bra förslag, verksamheten i Vasaloppsspåret har utökats betydligt sedan slutet på 1980-talet, säger Lennart Bratt på länsstyrelsens naturvårdsenhet. Han vill också att Grönklitts spårområde i Orsa blir ett nytt riks­intresse i anslutning till Siljansområdet.
– De välpreparerade skidspåren i Grönklitt lockar skidåkare från hela landet så det är ett bra exempel på ett riksintresse.
Ett annat nytt förslag är Koppången som enligt länsstyrelsen har goda riksvärden.

Vildmarksområdet Anjosvarden som berör Mora, Orsa och Älvdalen bör utökas med Norra Mora Vildmark, Stopån, Bjurdammsberget, Eberget och från Rällan och österut.
I Älvdalen har motorstadion legat inom Österdal­älvens riksområde men på förslag från kommunen ska motorstadion inte klassas som ett riksintresse för friluftslivet. Länsstyrelsen vill att Grövlan mellan Idre och Grövelsjön klassas som riksintresse.
– Grövlan är ett populärt fiskevatten, konstaterar Lennart Bratt.
Nu ska kommunerna ta del av länsstyrelsens förslag och sedan ska ärendet lämnas vidare till Naturvårdsverket före den 31 januari 2014.

Jan Norberg/DT