Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolan diskuteras i Leksand


Tre lärare kommer att varslas om uppsägning med anledning av att högstadiet i Insjön lagts ned. Nu kommer Leksandsborna att bjudas in att ställa frågor om skolan i samband med nästa kommunfullmäktigesammanträde. Motståndarna till nedläggningen av Insjöns högstadium drev igenom att fullmäktige ska få regelbundna rapporter om hur arbetet går. Sakarias Winberg (KD), ordförande i utskottet för lärande och stöd gav en dagsrapport:
Tre lärare kommer att varslas om uppsägning när högstadiet läggs ned i Insjön. MBL-förhandlingarna om organisationen är klar, sju anställda har meddelat att de går i pension, då är övertaligheten tre tjänster.
Matfrågan, alltså var eleverna på Åkerö skola ska äta, diskuteras av en grupp. 13 mars ska gruppen lämna underlag på fyra olika alternativ. Han berättade att det behövs underhållsarbete i Insjöns skola sedan elevskåpen för högstadiet tagits bort.

Elevernas val är klart, 94 elever har valt att börja i Åkerö skola och 8 i Sammilsdalskolan. Alla kan få plats på den skola de valt.
Kommunfullmäktiges presidium har fått i uppdrag att komma med förslag om medborgardialog och hur kommunfullmäktiges sammanträde ska väcka mer intresse hos Leksandsborna. Det är inget stort intresse, utöver politikerna kommer det en och annan åhörare. Ibland, när en speciell fråga ska upp, kan det dyka upp lite fler. Just Insjöns högstadium lockade faktiskt en hel del åhörare.
Nu ska Leksandspolitikerna försöka få fler att intressera sig för frågorna och besluten som tas i kommunfullmäktige.
– Vi vill fokusera på vad de olika utskotten gör, sa Lasse Nygård. Nästa fullmäktigesammanträde, 18 mars, avsätter vi 45 minuter för frågor om skola, speciellt gymnasiet och högstadiet.
Tjänstemän från förvaltningen och politiker från utskottet för Lärande och stöd kommer att finnas på plats för att svara på de frågor som finns.
Meningen är att vid andra fullmäktigesammanträden lyfta fram frågor som avhandlas i de andra utskottet också.
– Vi inleder med frågestunden och hoppas att åhörarna stannar kvar och lyssnar på fullmäktiges debatt och beslut.
Lars-Erik Jansson (S) var väldigt glad över förslaget.
– Fullmäktiges sammanträden har blivit väldigt tråkiga sedan omorganisationen, sa Lars-Erik Jansson. Det beror väl på att vi inte har några frågor att debattera, bara en och annan motion och budgeten. Jag fick förut höra att jag var uppe och pratade för mycket, nu är jag nästa aldrig upp, för det finns inget att prata om.
Lars-Erik Jansson sa att politikerna måste våga lyfta frågor för att få debatt och gav som exempel livsmedelsupphandling och visioner. Han fick genast svar på tal av kommunalrådet Ulrika Liljeberg.
– Om vi vill vitalisera debatten måste vi göra det själva, det är ingen annan som kan göra det, sa Ulrika Liljeberg. Om vi skickar mail till er och vill ha åsikter om kommunens framtidsvision, den kanske viktigaste frågan, och inte ens får svar hoppas jag att åhörarna har mer att säga än vad ni har.

Eva Högkvist
eva.hogkvist@daladem.se