Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolan förbereder för att ta emot flyktingbarnen

Skolchefen bedömer att man kan ta in fler barn på Sunnansjö skola.
Svårare blir det att ordna fram platser på förskolan i byn.

Kommunala tjänstemän hade på tisdagen ett första längre möte där man gick igenom situationen. Ännu är det oklart när eller om det kommer asylsökande till Tallmogården, konstaterar skolchefen Barbro Forsberg Nystedt.
Det är kommunens ansvar att ordna med skolgång och förskoleplatser och för detta betalar staten ut ersättning till kommunen på cirka 6 000 kronor per elev och månad.
– På Sunnansjö skola går 64 elever från förskoleklass upp till sexan, säger Forsberg Nystedt. Hon bedömer att det är möjligt att ta emot tiotalet asylsökande barn på skolan.

Om det anländer fler barn som är aktuella för undervisning på låg- och mellanstadiet, så tror skolchefen att några kan få plats i Nyhammar. Däremot bedömer hon att det är mer tveksamt om fler barn kan tas in på Saxdalens skola.
– Asylsökande som är i högstadieåldern kommer geografiskt att höra till Kyrkskolan i Ludvika, upplyser hon.
Men det är osäkert om det finns plats på Kyrkskolan. Det gör det dock i viss utsträckning på Parkskolans högstadium i Grängesberg.

Vad gäller barn i förskoleålder så är det inte möjligt att ta in fler på den tillfälliga förskolan som finns i lokaler på Solgärdets äldreboende.
– Det finns en del lediga förskoleplatser i Grängesberg och Fredriksberg.

Kan det bli aktuellt att hyra in en modulbyggnad till Sunnansjö och använda den som förskola?
– Jag vet inte, svarar Forsberg Nystedt.
Hur snabbt unga asylsökande kan börja i svenska klasser är oklart, men skolchefen förmodar att de först måste gå åtminstone någon vecka i förberedelsegrupper. När barnen börjar i vanliga klasser kommer kommunen att ha tvåspråkiga lärarresurser på plats; personer som kan både arabiska och svenska.
– Människor som kan arabiska har vi haft länge i vår bygd. Det bor akademiker i våra trakter som har gått på högskola och har en gedigen skolbakgrund, säger skolchefen och nämner ingenjörer som exempel.
– Vi kommer nu att annonsera efter personal. För modersmålslärare ställs inte de legitimationskrav som ställs på andra lärare, tillägger hon.

Torbjörn Granling/DT