Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolan kan vara klar till hösten 2014

DALA-JÄRNA
Skolan i ­Dala-Järna har varit ett sorgebarn för kommunen i många år. Den byggnad där slöjden var dömdes ut för många år sedan.
Men nu kan en ny ­skola vara klar att ta i drift ­redan hösten 2014, om alla planer faller på plats som tänkt.

Det är Jan Bjälvenmar som håller i projektet för kommunens räkning och enligt honom är tanken att det ­första stegen ska tas redan under hösten.
Den röda skolan med fasadtegel ska behållas och till den ska det byggas en vinkel med fyra nya klassrum, sex grupprum och ett par musikrum, sammantaget blir det 900 kvadratmeter i den nya delen som byggs i ett plan.
– Som skolan är utformad i dag fungerar den inte alls bra och särskilt besvärligt blir det för de som har ett handikapp.

Redan nu pågår ett arbete med att rusta den röda ­delen inför skolstarten, det handlar om åtgärder för att få brandskyddet att fungera, vilket det framkommit anmärkningar mot vid tidigare inspektioner.
– Det första som kommer att hända är att den gamla lärarbostaden rivs för att göra plats för nybyggnationen och där är rivningslovet redan klart och vi räknar med att börja med det så fort som möjligt, säger Jan Bjälvenmar.
Han konstaterar att hade den varit placerad någon annanstans hade det gått att göra om den till privatbostad.
Nästa steg är att bygga den nya skoldelen och det hoppas Bjälvenmar ska kunna vara klart så den ska kunna tas i bruk inför skolstarten hösten 2014.
Nästa steg blir sedan att ta bort och riva den vita delen av Myrbackaskolan och dessutom den byggnad där slöjden höll till tidigare och där lokalerna varit utdömda över tio år.
– Sedan ska det inte återstå så mycket mer än markarbetena för att utforma en fin skolgård, framhåller han.

Hela projektet är kostnadsberäknat till i runda tal 30 miljoner kronor och det inkluderar även rivning av de uttjänta lokalerna vid skolan.
Med de befintliga lokalerna och de nya kommer Myrbacka skola att ha en kapacitet för att kunna ta emot 160–170 elever.

I dag har Myrbacka skola cirka 90–100 elever i de tre klasser som går där. Det innebär att det kommer att finnas en överkapacitet, vilket kan behövas om det blir fler som väljer att bo i Dala-Järna.
– Dessutom är vi som kommun skyldiga att ha en kapacitet för att ta emot de som går på friskolan i Skålö, om något skulle hända där, säger Jan Bjälvenmar.

Sven Thomsen/DT