Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolan vill bli trygg

I år möttes eleverna i Orsaskolan av en ny typ av skolstart. Första veckan ligger fokus på ämnen som kommunikation, respekt, värderingar och att känna sig trygg i skolan.

– Orsaskolan har oförtjänt fått stämpeln som en extra stökig skola. Samtidigt finns en önskan hos elever, föräldrar och lärare om bättre arbetsro i skolan, säger Marita Zakrisson vikarierande utvecklingsledare i Orsa kommun.

För att samla elever och lärare kring gemensamma värderingar inleds därför denna termin med en vecka där respekt, trivsel och trygghet står på schemat. Under veckan har eleverna diskussioner, gruppövningar, individuella reflektioner och föreläsningar.

– Mycket har jag hört förut, till exempel det här med att man ska behandla andra som man själv vill bli behandlad. Men det är nytt att vi elever får bestämma hur vi ska vara mot varandra för att trivas, säger åttondeklassaren Hampus Lindström.

Han syftar på de trivselregler som eleverna tar fram under veckan, och som kommer att komplettera ordningsreglerna som redan finns i skolan.

Veckan handlar mycket om varje elevs självbild och varför man själv och andra beter sig på ett visst sätt. Ordet respekt plockas också ner till en konkret nivå som visar på både bra och dåliga exempel.

För upplägget står ett dalabaserat utbildningsföretag som tagit fram och arbetar efter metoden 7-TJUGO. I den ingår att jobba med varje individs utveckling för att skapa starka grupper och i förlängningen en stark skola.

– När man går på högstadiet händer det mycket i livet. Med denna satsning vill vi ge eleverna en stabil grund att stå på, säger skolchef Anna Björk.

Selma Wolofsky
selma.wolofsky@dt.se