Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolåret blir allt mer ett helår

Annons

Feriestudier blir allt mer en naturlig del av elevernas skolår. Alla lov, utom möjligen jullovet undantaget nyttjas.

– Till en liten del kanske till och med jullov, säger VBU-rektorn Mats Jonsson i Smedjebacken.
En del elever kanske inte ens vill ha lov utan saknar den gemenskap man har i skolan menar Jonsson.
– Så kan det bli när man är ensam hemma och saknar det sociala i skola, menar rektorn som talar sig varm för att nyttja loven till att höja betygen.

Lovstudier är inget tvång. Det erbjuds till de elever som vill läsa ikapp. De som har behov av feriestudierna är svenska elever som inte klarar behörighet till vidare utbildning.
– Den andra kategorin är ensamkommande flyktingbarn som kommer i 14 till 18-års åldern och har mycket att ta ikapp. I det fallet har vi inte riktig anpassat vårt system till dessa elever, erkänner Jonsson.
Inte bara kärnämnen behöver läsas in. Musik, slöjd och bild ingår i vad som räknas in i meritvärde och har betydelse för att komma till vidare utbildning.
Ämnen som inte minst betyder mycket för egen kompetens och utveckling.
Kostnaden för att hålla lärare under loven kan man bortse från.
– Våra anställda lärare har vanlig semester som jag själv. Som jag ser det kommer det att bli att vi har stängt bara under juli månad i framtiden, säger Jonsson.

Det här gäller också vuxna elever som går en introduktionsutbildning i yrkesprogram. Utbildningen blir som vilket annat jobb som helst menar rektorn.
– Feriestudierna är uppskattade, hävdar han eftersom alla inte ens vill ha lov. Dessutom har vi andra aktiviteter i skolan under loven. Inte bara utbildningen.
– Som nu under sportlovet åker vi skidor och grillar korv. Eleverna ser skolan som en trygghet.
Det finns inga brister i intelligens bakom att elever kommer efter i skolan är Jonssons uppfattning. 97-99 procent klarar av skolan med godkända betyg.

Kommer eleven efter beror det på andra saker och det gäller att komma till rätta med dem. Då löser det sig också med betygen. Av det här skälet har VBU varit föregångare och anställt extra förstärkning i form av utbildade psykoterapeuter som handledare.
Yrkesintroduktioner är ett sätt möta framtiden. På restaurangskolan i Smedjebacken finns redan yrkesintroduktion som uybildning. Nu håller en industriinriktad utbildning på att skapas i Ludvika.
På yrkesintroduktion släpper tills vidare de så kallade kärnämnena. När yrkeskunskaperna sitter där kan man sedan fortsätta med matte, engelska och svenska om man så vill och känner motivationen.

Christer Nyman
christer.nyman@daladem.se