Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolchefen ber inte om ursäkt

Det var innan sommarlovet som skolchefen i Älvdalen, Thomas Larsson, drabbade samman med Lärarförbundet i Idre och Särna.

Det var i maj respektive juni som man anordnade två krismöten. Anledningen var att en lärare hade gjort ett inlägg på Facebook, som flera andra lärare kommenterat. Varken inlägg eller kommentarer nämnde skolan eller de inblandade. Men vad som skrivits i inläggen var så pass allvarligt att skolchef Thomas Larsson ville reda ut vad som hade hänt.

– Jag kan inte gå in på vad som skrevs. Det är egentligen inte en yrkesfråga utan det är privata saker som har startat det hela, säger Thomas Larsson.

Under mötena talade han om skolans värdegrund och vikten att respektera den.

Problemet var, enligt Lärarförbundet, att hans språkbruk under mötet inte var acceptabelt. Svordomar förekom och han talade nedsättande om de berörda och att de inte var goda förebilder.

Medlemmar kände sig påhoppade och kränkta. Fler än de berörda kände sig illa till mods och felaktigt anklagande. Förtroendet för skolledningen har därmed skadats avsevärt.

Thomas Larsson däremot tycker inte han uppträtt felaktigt. Han menar att det länge har funnits en latent spänningsfaktor mellan de berörda skolorna i Idre och Särna, och att hans retorik var ett sätt att få bukt med rivaliteten.

Att han adresserade fler än de berörda berodde på att ärendet skenade iväg långt tidigare i samband med att inläggen dök upp på Facebook. Yttrandena kunde läsas av alla.

Det var inte Thomas Larssons avsikt att kränka eller skapa osäkerhet hos Lärarförbundets medlemmar. Syftet var att tillrättavisa de som brutit mot god yrkesetik och god arbetsmoral. Därmed ser han inte heller någon anledning att be om ursäkt för sitt agerande.

– Under den kommande terminen kommer vi arbeta med värdegrunden och förhållningssättet på arbetsplatsen. Vi kommer att prioritera yrkesetik och arbetsmoral för att få bukt med problemet, säger Thomas Larsson.

Stefan Rämgård
stefan.ramgard@dt.se