Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolelever jämförde ”vintertraditioner”

– Det finns fler likheter än olikheter mellan våra kulturer, det är mer som förenar än som skiljer.
Det konstaterade syskonen Madina och Adibullah Abdullah – med rötter i Afghanistan – när de häromdagen presenterade sina ”jultraditioner” – eller Shab e Ylda-traditioner – för sina svenska vänner i Mockfjärdsskolan.

Kulturjämförelsen ingår i skolans integrationsarbete och eleverna från andra länder hade tittat närmare på de svenska eller nordiska och de persiska högtiderna.
De hittade många likheter.
– Faktiskt betydligt fler än skillnader, betonade modersmålsläraren Sara Moghaddas.

Inför redovisningen hade eleverna genomfört ett gemensamt kakbak – och resultatet serverades när kulturjämförelsen presenterades för skolans sjunde-, åttonde- och niondeklassare.
Dessutom hade eleverna med persisk bakgrund ­dukat upp ett festbord.
– Vi ville ha en gemensam högtid inför jullovet för att öka förståelsen och stärka samhörigheten mellan ungdomar med olika bakgrund, berättade Sara Moghaddas.

Eleverna redovisade arbetet med en installation, flera föredrag, kakprovsmakning och filmvisning.
De konstaterade bland annat att jul är benämningen på den fornnordiska, hedniska midvinterfesten, julblot eller midvinterblot, och att ordet och seden fanns långt innan Norden kristnades.
– Det var en offerfest till Gudarnas väl, förklarade eleverna och berättade om tron på asagudar.

Syskonen Madina och Adibullah Abdullah berättade om Shab-e Yalda, födelsens natt, som firas till solguden Mithras ära och är en persisk högtid med en 4000-årig historia. Under den natten, årets längsta, håller de vuxna perserna sig vakna för att välkomna solen och fira ljusets seger över mörkret.
– I dag är Ylda en viktig social händelse, när familjer och vänner samlas för att äta god mat, torkade frukter, nötter, meloner och inte minst granatäpplen, vars röda färg symboliserar solen, förklarade de.
Och efter redovisningen samlades många ungdomar med olika kulturell bakgrund spontant kring det dukade bordet för en stunds samvaro.

Kent Olsson/DT
kent.olsson@dt.se