Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolinspektionen granskar skola i Gagnef

Skolinspektionen granskar en skola i Gagnefs kommun efter en anmälan riktad mot skolan. Anmälan gäller en grundskoleelev som inte får det stöd som krävs för att eleven ska uppnå målen i matematik och engelska. Eleven ska också ha blivit utsatt för kränkande behandling. Myndigheten kräver att skolan yttrar sig över det som skett.

I anmälan uppges bland annat att skolan brister i sitt stöd till eleven, att eleven ska ha utsatts för kränkande behandling och att skolan brister i information till vårdnadshavarna. Anmälaren menar att dennes barn inte får det stöd personen behöver för att uppnå målen i matematik och engelska och att skolan agerar mycket bristfälligt mot kränkningar och mobbning.

Elevens stödbehov

Skolan har gjort flera åtgärdsprogram för att eleven lättare ska nå målen men vårdnadshavaren menar att målen i åtgärdsprogrammet är väldigt svårdefinierade, dåliga och tunna. Gagnefs kommun ska nu yttra sig i ärendet och redogöra för vilka åtgärder som eventuellt har vidtagits eller kommer att vidtas. Kommunen ska också besvara flera frågor, till exempel om kommunen eller någon personal fått kännedom om att eleven känt sig utsatt för kränkande behandling samt beskriva skolans förebyggande arbete mot kränkande behandling. De ska även redogöra för när skolan först fick kännedom om elevens stödbehov.

Brustit i information

Skolan ska också bemöta anmälarens uppgifter om de brustit i sin information till vårdnadshavarna. Om skolinspektionen konstaterar brister i skolans arbete mot kränkande behandling så överlämnas ärendet till Barn- och elevombudet för bedömning av om skadeståndsanspråk ska framställas gentemot Gagnefs kommun. Senast 14 januari ska skolans yttrande inkommit till Skolinspektionen.


ANGELICA LINDVALL
0241-220 70
angelica.lindvall@daladem.se