Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolorna ska bli bäst i landet på IT

Visionen är att skolorna i Gagnef ska vara bäst i Sverige 2015 på att använda IT. Men det handlar inte bara om att dela ut läsplattor.

– Det viktiga är att se till att lärarna får kompetensutveckling, säger Peter Karlberg, undervisningsråd på Skolverket.
Gagnefs kommun och Högskolan Dalarna har ett samarbete där grundskolelärarna utbildas i hur de ska använda IT i undervisningen. Förutom lärarnas fortbildning så kommer en forskningscirkel att bildas med några lärare från varje skola.
– Det är för att ta reda på vad som händer i verksamheten. Förändras arbetssättet av läsplattorna? Ökar elevernas intresse? Når fler studiemålen?, säger biträdande skolchef Monica Landin.

Enligt Peter Karlberg på Skolverket så ger IT-undervisning effekt på sikt. Att en skola ska lyckas med läsplattor handlar främst om att lärarna lär sig att använda dem i undervisningen. Samt att nätinfrastrukturen har kapacitet för elevernas surfande.
– Man kan inte förvänta sig att IT-undervisning ger genomslag i kunskaper första året det införs. Det är ofta år två man ser positiva effekter. Amerikanska studier pekar på att det blir en ”dipp” första året, säger Peter Karlberg.

Den nya kursplanen kräver att IT används i undervisningen.
– Man kan anta att skolor som satsar på IT också når de målen lättare, säger Peter Karlberg.

Seth Jansson