Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolverket granskar fallet

En elev vid Martin Kock-gymnasiet har anmält sin skola för kränkande behandling sedan eleven stängts av och förvisats från skolan.
Nu kräver skolinspektionen förklaring från kommunen.

Framför allt vill Skolverket veta varför eleven varit avstängd och under vilka tider. Kommunen ska också redogöra för vilka åtgärder som vidtagits och hur eleven fått beslutet sig presenterat samt om eleven fått klart för sig att beslutet gått att överklaga.
Kommunen ska också redogöra för om och varför eleven även förvisats från skolan, samt hur eleven nu fullföljer sina studier.
Eleven, som själv anmält skolans beslut till Skolverket, känner sig kränkt och tycker sig inte ha fått en objektiv behandling.

Undvika konflikter


Vad skälet till avstängningen är, har sekretessbelagts i Skolverkets hantering. Eleven själv berättar att den i enlighet med lärares önskemål avslutat vissa kurser för att på så vis undvika konflikter. Beslutet att eleven inte skulle få vistas på skolan blev dock en överraskning, när eleven kom tillbaka till skolan efter några dagars sjukdom och då fick veta att den var avstängd. När den kontaktade rektor ska ett brev om beslutet ha skickats till eleven.
När eleven ifrågasatte beslutet och frågade hur den skulle kunna fortsätta och slutföra sina gymnasiestudier, ska rektor enligt eleven ha svarat: "Det är inte skolan som försatt dig i den här situationen".

Studier hemma


Skolan lovade dock att tillhandahålla material och uppgifter så eleven skulle kunna slutföra sina studier från hemmet.
Avstängningen pågick i en månad. Skolan drev inte frågan om fortsatt avstängning vidare men gick ändå inte med på att eleven på något sätt var delaktig i klassundervisningen.
Eleven har alltså fått fortsätta att sköta sina studier själv hemma med uppgifter som den får tillsänt från skolan.
Det är idag oklart om eleven får delta i studenten.

KERSTIN ERIKSSON