Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skön LIF-seger i Mora

– Det finns den majoritet av borgenärer som krävs för att ackordet ska anses antaget. Vi har inte funnit att det finns något hinder. Ärendet avskrivs.
Det förkunnade domare Agneta Nyman och såg i samma ögonblick till att Leksands IF fick en lyckad ”Alla hjärtans dag” i Mora tingsrätt.
Mora tingsrätt godkänner nämligen Leksands IF Ishockey AB:s och Lek-sands IF Fastighets AB:s rekonstruktion, något som innebär att klubbens skulder minskar med cirka 50 miljoner kronor.

Leksand ansökte om rekonstruktion den 12 december 2012, och den 20 december beslutades att denna skulle fortgå. Ackordsförhandling beviljades den 15 januari och i går var det alltså dags för att få svar på om de oprioriterade fordringsägarna godkände en nedskrivning av skulderna med 75 procent.
Två kontrollräkningar krävdes, den första tog över en timme, men till slut meddelade Mora tingsrätt att en utklassningsstor majoritet sagt ja:

Fastighetsbolaget: 41 ja, ett nej.
Hockeybolaget: 78 ja, ett nej.
Vid förhandlingarna i tingsrätten sade exempelvis Leksands sparbank, Dalakraft och BePe Produkter i Malung ja, och var det bara Skatteverket som motsatte sig ackordsuppgörelsen, som alltså ger fordringsägarna 25 procent av skuldbeloppet.
– Vi är väldigt ödmjuka och tacksamma efter dagens lyckade förhandlingar, och vi har nu tagit ett stort steg för att säkra stabilitet och trygghet i Leksands IF:s framtid, säger rekonstruktören Mats Emthén.
Han tror inte att det ska vara något problem att få fram de 25 procent, omkring 19 miljoner kronor, som ska betalas till fordringsägarna senast den 31 augusti 2013.

– Stödet från fordringsägare och responsen från insamlingar har varit mycket stark och i dagsläget fattas mellan fyra och fem miljoner. Arbetet har gått bättre än förväntat, och jag är säker på att vi
kommer att klara det här, kommenterar Emthén.

Emthén kommenterar även den ”debatt” som förts angående Leksands nyttjande av den statliga lönegarantin, vilket många menar gett det serieledande a-laget orättvisa fördelar i hockeyall-svenskan.
– Ja det har diskuterats flitigt under rekonstruktionen, men det enda jag kan säga är att Leksands IF har följt alla regler som finns, och inte gjort oss skyldiga till någon form av särbehandling.
För att kunna behålla elitlicensen måste Lek-sand också kunna presentera positivt kapital den 30 april 2014.
– Vi har sett över vad som kan göras för framtiden och det finns förutsättningar för att förbättra resultatet med 10–12 miljoner, säger Emthén.
– Dagens lyckade förhandlingar innebär att klubben får en i grunden sund ekonomi som klarar spel i allsvenskan, vilket den tidigare inte haft.

Elin Broman