Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skottet en uppgörelse mellan kriminella gäng

Skottet avlossades i nacken på offret från en meters håll. Bara slumpen gjorde att inte han dog på stället. Enligt ett vittne ska 32-åringen strax före skottet ha sagt:
– Om det så är det sista jag gör ska jag skjuta den jäveln...

Annons

Alla inblandade i skottdramat på krogen Stella Blu natten till 16 mars 2002 uppger att mordförsöket är del i en pågående konflikt mellan två gäng i Borlänge. Den skjutne sa själv i rättegången att han tillhör en av fraktionerna och att det under senare tid inträffat ett par dödsfall som ha samband med gängbråken.

32-åringen flydde efter skottet från krogen och har tidigare hävdat att han måste ha tappat vapnet under flykten. Nu säger han att det förvarats av en kamrat.
Han greps efter ett dygn och hävdade själva att skottet avlossades av våda. Yttrandet som citeras i inledningen, andra uttalanden som gjorts och vittnens iakttagelser på krogen gjorde dock att Falu tingsrätt fann att det rörde sig om ett planerat mordförsök

Offret var vid skottdramat 21 år och en lovande boxare. Samtidigt var han aktiv som kriminell och hade avtjänat 18 månaders fängelse för vålds-, narkotika och dopningsbrott. Han skulle senare komma att dömas för vapenbrott och innehav av ammunition som hittats i samband med utredningen av skottdramat.
Offret är i dag 33 år, lider fortfarande av sviterna av skottskadan och förekommer fortfarande i kriminella sammanhang.
Han dömdes förra sommaren för narkotikabrott till ett kortare fängelsestraff han ansågs ha avtjänat i häkte. Han frikändes dock för grovt narkotikabrott och har sedermera fått ersättning för övrig tid i häkte.

Gubb Jan Stigson
gubb-jan.stigson@daladem.se