Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skratt och allvar på Dalateatern

En spelintensiv höst drar i gång på Dalateatern med både den interaktiva föreställningen Byta plats och komedin Ärligt talat i bästa Pang i bygget genre.

Först ut är 60-tals komedin Ärligt talat av engelsmannen Alan Ayckbourn. Det är en relationskomedi med ständiga förvecklingar, komiska förlopp, dråpligheter och missförstånd. Författaren har skrivit mer än 77 teaterstycken och har översatts till över 30 språk. Ärligt talat var Ayckbourns allra första publika framgång.
Den här uppsättningen spelas av Eleanora DeLoughery Nordin, Jakob Fahlstedt, Caroline Rendahl och Joel Torstensson. Regi: Hugo Emretsson.
Premiären sker den 28 september och ges i 10 föreställningar på teatern i Falun och ytterligare sex spelplatser i länet.

Med Byta plats tassar Dalateatern ut på helt otrampade stigar och okända revir. I ett samarbete mellan Åsa Ekberg Kentros och ensemblen som idébärare har den här uppsättningen improviserats fram. I Byta plats deltar skådespelarna Anna Fahlstedt, Yngve Sundén, Ronja Svedmark och dramapedagog Bettina Bergknecht och Hanna Bark. Regi: Patrik Pettersson.
Byta plats behandlar ett känsligt ämne: barns utsatthet i olika situationer. Föreställningen kommer att spelas huvudsakligen för sammanlagt 800 elever i årsgrupperna 5 - 9 från Falun, Älvdalen, Säter och Leksand under oktober och november, samt under våren 2014. Efter varje föreställning kommer eleverna dessutom att slussas till Dalarnas Museum för att på plats skapa sin egen grafiska bild. Senare kommer bilderna att sammanställas till en utställning med vernissage i samband med uppsättningen av pjäsen Oliver under nästa år på Magasinet i Falun.

Staffan Björklund
staffan.bjorklund@daladem.se