Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skratt och skapande

– Jag har lärt mig så mycket om mig själv, säger Berit Lundsten.
Hon har deltagit i Skapande Rehab på Sjöviks folkhögskola, ett arbetsmarknadsprojekt för långtidssjukskrivna.

Sjöviks folkhögskola har ett samarbete med Arbetsförmedlingen i ett projekt kallat Skapande Rehab. Det vänder sig till långtidssjukskrivna. Under tolv veckor har de fem deltagarna ägnat sig åt skapande. De har jobbat med målning, drejning, textil och trä.

Förra veckan ställde de ut en del av sina verk på skolan och i fredags var de tolv veckorna slut.
– Det har varit fantastiskt och jätteroligt, men det är tråkigt att det är slut. Jag skulle vilja lära mig mer och har sökt till textilkursen på skolan, säger Catrin Englund.
Hon har varit långtidssjukskriven efter en olycka och är arbetslös. I flera år har hon tillverkat hästar och vättar i tovad ull. På Skapande Rehab fick hon kontakt med andra material, både textil och annat.

Berit Lundsten har varit timanställd inom sjukvården men arbetet blev för tungt. Hon berättar att när hon blev erbjuden Skapade Rehab tänkte hon att visst, hon gillar ju att pyssla.
– Jag visste inte att gruppen här skulle ge mig så mycket. Jag har inte bara lärt mig vad jag ska göra utan också att jag ska sluta utnyttja mig själv.
Hon berättar att i början satt hon som på nålar när gruppen pratade och tyckte att de måste ju jobba.
– Lärarna sa att det var lika viktigt att prata, säger Berit Lundstedt.
– Jag lärde mig att varva ned och att jag inte alltid måste vara så duktig.
Hon visar de mest fantastiska hantverk hon gjort under projektet.

Bojan Krogh är en av lärarna på kursen.
– De som kommer hit kan vara ganska nedkörda med lågt självförtroende. Vi vill att de ska få tycka att det är roligt att skapa. När man gör något med händerna händer det också något med hjärnan.
I projektet finns ingen stress och friheten är stor. Prat och skratt är viktigt. Deltagarna kan prata med andra som har liknande erfarenheter och självförtroendet växer.

Bojan Krogh och Bert-Ola Pettersson, en annan av lärarna, vill gärna fortsätta med skapande rehabilitering och hoppas att Arbetsförmedlingen ska ha pengar till fler sådana projekt.

Eva Högkvist
eva.hogkvist@daladem.se