Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skrotfirman undgick böter ännu en gång

Det som såg ut bli ett ålagt vite vid fortsatt skrothantering vid Nya Ågatan blev återremitterat för ny handläggning i miljö-och byggnadsnämnden.

Den här gången för diskussion om vad en container egentligen är.
Det är firmans åsikt att ”lastväxlarflak” inte är containrar. Med att använda dessa menar firmaägaren att han inte bryter mot olovligt byggande som Mark- och miljödomstolen slagit fast i en dom under hösten.

Skillnaden skulle vara att containrar är öppna, för i- och urlastning, i båda ändar. Flak är öppna behållare utan tak.
Det skulle alltså vara en definitionsfråga enlgt ägaren Boo Hammar.
Enligt miljö- och byggnadsförvaltningens Bo Jernberg gör det ingen skillnad.
– Det är i alla fall frågan om en upplagsplats och som sådan strider den mot gällande detaljplan. Enligt detaljplanen är marken avsedd för garageändamål.
– Upplagsplats kräver bygglov och sådan finns inte för verksamheten då det inte stämmer överens med vad platsen är avsedd för.
Jernberg menar att den här typen av problem uppstår när man börjar med verksamhet utan att ta reda på vilka förutsättningar som gäller.

Än en gång har alltså ordstriden container eller lastväxlarflak förhalat ärendet och ett vitesföreläggande om 100 000 kronor om inte verksamheten upphör.
Ärendet tar ännu ett varv hos myndigheten medan Boo Hammar och miljö- och byggkontoret diskuterar vad en container är.
– För mej är det container oavsett hur den ser ut, säger Jernberg. Ärendet kommer tillbaka upp i nästa byggnadsnämnd.

Christer Nyman
christer.nyman@daladem.se