Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skugga, vätska och chips före maten är det som gäller på Korsnäsgården

Gassande sol dag efter dag. Och värmeböljan ska fortsätta. Nu varnar folkhälsoinstitutet för värmen. Den ökar dödligheten bland sårbara grupper. Skugga och vätska är receptet på Korsnäsgården.
- Är det stekhett och luften står stilla så stannar jag inne. Annars är jag ofta ute, säger Gunvor Fredriksson, en av de boende.

- Jag dricker mycket, både kaffe och vatten, berättar Gunvor Fredriksson som fikat färdigt och sitter och pratar med några andra boende under en markis.
På en annan gård sitter en grupp i skuggan under ett träd och dricker kaffe och äter tårta.
- Vi brukar ha efterrätt. Men många orkar inte både förrätt och efterrätt i värmen. Då tar vi efterrätten till eftermiddagsfikat i stället, berättar Maria Kåks, gruppchef.


Skugga
Korsnäsgården är byggd i ett plan i en fyrkant runt avskärmade gårdar. Det är lätt att gå ut och in som det passar och välja uteplats efter det aktuella skuggläget.
- Det är väldigt praktiskt. Här kan alla gå ut när de vill.
En damm med porlande vatten finns också på gården.
- Vi ska se till att det blir sand i stället för de där vildvuxna buskarna närmast dammen. Det blir en sorts sinnenas trädgård, som en sjö med en sandstrand.
Louise Vernerström som är sjuksköterska har koll på de boendes vätskelistor.

Chips före maten

- Jag har en särskild information till alla vikarier om att de boende får extra vätska i värmen.
Salt är också viktigt, betonar hon och Maria Kåks tipsar om att servera några chips före maten till äldre som inte alltid känner sig hungriga i värmen.
- Det är lätt att äta, innehåller salt och ökar också aptiten.
Den dagliga verksamheten är en egen avdelning på Korsnäsgården.
- Vi tänker hela tiden på att erbjuda de gamla som kommer hit vatten. Helst inte saft eftersom många är diabetiker, berättar Britt-Marie Sahlander-Arnberg, undersköterska.

KRISTINA VAHLBERG
023-475 61
kristina.vahlberg@daladem.se
.