Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skulptören till yxan i rondellen ställer ut

På lördagen är det vernissage för konstnären Mats Lodéns utställning ”Djupet i ögonvrån” i Kulturhörnan, Säters bibliotek.

– Titeln anspelar på att man kan se saker från en annan sida, säger Mats Lodén.

Annons

Mats Lodén är konstnären bakom verket i Yxrondellen och en rad andra offentliga utsmyckningar. Den stora blå yxan i rondellen, täckt av små lampor som tänds i skymningen, har han kallat ”Ett tecken från stjärnorna”.
– Jag har gjort ett ganska stort avtryck längs riks-70:an, säger Mats Lodén, och visar en serie med små, grafiska blad på väggen.

De föreställer yxan och andra utsmyckningar längs vägen som han skapat i Djurås, Insjön, Tällbergsporten och Spjutbosjön i Älvdalen. Han är själv bosatt i Insjön.
Mats Lodén är även känd för Katedralen, en enorm blå träkonstruktion som först installerades på Medborgarplatsen i Falun. Därefter har den flyttat sju-åtta gånger och står nu i Rättvik.
– Tanken med Katedralbygget är själva processen. Nästa gång kommer den till Uppsala och då ordnas föreläsningar, seminarier, film, dans och körsång. Jag är intresserad av att se vad en skulptur kan skapa för sammanhang, säger Mats Lodén.

Han har arbetat som skulptör sedan mitten av 1980-talet efter att bland annat ha varit verkstadsmekaniker och byggnadsarbetare. Men han började utbilda sig på Konstfack.
– Jag trivdes inte så jättebra där så jag började på Bergmans konstgjuteri, säger han, och berättar att han fortfarande arbetar där till och från.
I Säter visar Mats Lodén skulpturer i järn, brons och trä samt en del bilder. De senare är nya liksom några av de mindre skultpturerna. Dit hör ett litet träschatull som innehåller en äppelskrott gjuten i brons. Verket heter ”Fröets rum”.
– Jag skapar ett sammanhang så folk inte behöver fråga varför man har gjort något, säger Mats Lodén.
Utställningen pågår till den 16 februari.


Sylvia Kjellberg