Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skulptur saboterad

May Lindholms skulpturgrupp Utkikare, eller Väktare som den också kallas, har stått på Rastplats Brunnbäck sedan 1999. Efter sabotage har nu hela skulpturen tagits bort.

Dåvarande Vägverket arrangerade en tävling för konstnärer om utsmyckning av rastplatser. May Lindholm från Siljansnäs fick uppdraget att göra en skulptur till Rastplats Brunnbäck, söder om Avesta efter riksväg 70. Skulpturgruppen, som består av fem figurer invigdes 1999.

2011 monterades en av figurer bort och stals. För någon vecka sedan slets ytterligare en figur bort. Häromdagen upptäckte Per-Erik Pettersson att hela fundamentet slitits loss och välts omkull.
– Jag förstod att figurerna upplevde situationen som ytterst obekväm och att de krävde upprättelse, säger Per-Erik Pettersson som meddelade Trafikverket vad som hänt.
Nu har Trafikverket fraktat bort hela skulpturgruppen.
Per-Erik Pettersson arbetar som kommunguide och när han visar sevärdheter i kommunen brukar han också visa May Lindholm skulpturgrupp.
– Jag tycker det här är hemskt, säger Per-Erik Pettersson. Vad kan man ha för intresse att förstöra eller lägga beslag på en skulptur som är till för att vägfarare ska få njuta lite när de rastar?

Konstnären May Lindholm får besked om sabotaget av DD.
– Jag har fått många mejl om figuren som stals tidigare, berättar hon. Det är roligt att många tycker om skulpturen.
Hon har flera gånger erbjudit Trafikverket att ersätta den stulna figuren, men inte fått något svar. May Lindholm säger att det skulle vara fullt möjligt att reparera skulpturgruppen, hon har kvar gjutformarna.
– Men det är ju inte jag som äger skulpturen utan Trafikverket,

Lars Nordqvist, Trafikverket Drift, vet att konstverket tagits om hand.
– Jag vet inte vad som kommer att hända med det, i varje fall blir det ingenting innan vintern.
– Konstverk ska inte behöva vandaliseras. Det är värt att notera att det här en av många vandaliseringar av offentliga inrättningar, säger Lars Nordqvist.

Eva Högkvist
eva.hogkvist@daladem.se