Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skyddsombud kräver åtgärder vid Marnässkolan

– Detta är ett stort rop på hjälp! skriver skyddsombudet vid Marnässkolan i Ludvika till arbetsmiljöverket samt social och utbildning. I anmälan beskrivs en situation av sjukskrivningar även i rektorsled, arbetslagssamarbete som tagits bort samt lokalproblem.
– Som huvudskyddsombud har jag fått signaler om att den psykosociala arbetsmiljön inte är tillfredsställande vid Marnässkolan. Vad tänker ni göra åt det? skriver Lärarförbundets huvudskyddsombud Christina Samdahl.

Enligt arbetsmiljölagen ska en arbetsgivare omgående besvara ett skyddsombuds begäran om åtgärder.
Ansvarig för skola i Ludvika kommun Barbro Forsberg Nystedt har mottagit en ”begäran om åtgärd”. En kopia har skickats till Arbetsmiljöverket för kännedom.

Arbetsmiljön på Marnässkolan har enligt Lärarförbundets skyddsombud allvarliga brister. Orsakerna till att den psykosociala arbetsmiljön inte längre är bra på skolan är många:
• Rektorn har varit sjukskriven sedan i höstas, till i förra veckan. En förskolechef som tagit sig an skolan på 50 procent, avsade sig uppdraget p g a det blev för mycket.
• Rektorn är tillbaks på halvtid och får handledning samtidigt som hen påbörjat rektorsutbildning.
• Omorganisationen 2012 där ledarskap för förskolor och skolor delades upp innebar på Marnässkolan att mycket som varit samarbete och kopplingar mellan arbetslagen och ledningen försvunnit.
• Oro i en klass p g a olika orsaker och sjukskriven lärare har lösts med att biträdande rektor ryckt in som vikarie i klassen.
• Inför skolstarten fick ett skolhus stängas p g a innemiljön var för dålig. Klassen flyttades till rustade fritidslokalen. Där får man vissa dagar lösa att fritids börjar innan klassen slutat.
• En stor vattenskada i huset där förskoleverksamheten bedrivs innebär att del av huset inte kan användas då golv och väggar rivits ut och håller på att torkas ur.

Arbetssituationen med dessa förutsättningar, på en skola som ligger i ett område med ”mycket att arbeta med”, har lett till att flera nu är långtidssjukskrivna.
Skyddsombudet skriver att ingen riskanalys gjordes inför omorganisationen. Personalen känner sig inte längre delaktiva i beslut som tas. Det gjorde man förut då arbetslagsledare var kopplingen mellan ledningen och arbetslagen.

Verksamhetsrådet där föräldrar är med och kan vara delaktiga har upphört att fungera. Värdegrundsteamet är för tillfället obefintligt. Marnäs elevvårdsteam som fanns i många är är borttaget.
Arbetsgivaren kom när problemen först påtalats med att all personal får ett individsamtal med företagshälsovården. Utifrån samtalen ska analyseras vilka behov skolan han. Skyddsombudet är orolig att detta i kombination med en rektor som jobbar 50 procent och inom den tiden även genomgår rektorsutbildning inte räcker även om stöttning ges.

Personalen känner sig otillräcklig. Hinner inte med även arbete som andra skulle gjort när vikarier inte har rätt kompetens. Viktiga uppgifter som åtgärdsprogram och mycket resurser till många nyanlända blir lidande.
Överblick, stark ledning och en objektiv analys hur man tar sig ur problemen efterlyses i nödropet som Lärarförbundet ställt sig bakom.

Boo Ericsson
ludvika@daladem.se