Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Skyddsstoppet gör att personal mår dåligt”

Det är fortfarande skyddsstopp på Borlänge kommuns bemanningsenhet. Nu uppges personal må dåligt och sjukskriva sig till följd av det.

Annons

Bemanningsenheten ser i vanliga fall till att personal tillsätts vid vakanser inom omsorgen. Skyddsombuden stoppade arbetet därför att belastningen var för hög.Medan arbetet på enheten är nedlagt så får enhetschefer ta hand om uppgiften själva.

Uppgifter till DD säger att det brister i informationen och att personal i poolgrupperna inte vet vem de ska vända sig till. Många där är fast anställda i kommunen. Poolen fungerar som en resurs i omsorgen. Flera går nu hemma och väntar på jobb som sedan tillsätts med vikarier. Väldigt många uppges må dåligt och sjukskrivningar ska förekomma.
– Så kan vi inte ha det, det är misshushållning. Vi behöver alla händer vi har. Det måste jag kolla upp, säger Ronny Beyer (S), ordförande i kommunens arbetsgivarutskott.

Lilian Gistö, verksamhetschef för bemanningen, känner inte igen beskrivningen av problemen.
– Det är inte min bild, vi har haft kontakt via mail och informerat och de har en chef att vända sig till.
– Skyddsstopp betyder att det är omedelbar fara för liv och hälsa och vi arbetar med det tillsammans med facken, säger Lilian Gistö.

Kommunal organiserar poolpersonalen. Assistenterna på bemanningsenheten tillhör facket Vision. Inge Karlsson, skyddsombud på Vision, tror att situationen är på väg att lösa sig på bemanningsenheten.
– Vi ligger under förhandlingar och har goda förhoppningar om en lösning inom en snar framtid, säger han.

De anställda som omfattas av skyddsstoppet har närvaroplikt och arbetar med andra uppgifter än sina vanliga.

Sylvia Kjellberg
sylvia.kjellberg@daladem.se