Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skyddsvästar allt mer vanligt i skogen

Sen i höstas har ett hundratal ansökningar om bidrag för skyddsväst till hund kommit in till länsstyrelsen och flera jägare väntar nu på besked. "Jag är tacksam för bidraget", säger jägaren Hans Sandin.

Västarna är till för att hindra att en hund skadas allvarligt eller dödas vid ett vargangrepp och det var i höstas som länsstyrelsen i Dalarna beslutade om att ge jägarna i länet ett bidrag ifall de inhandlade en väst till förra årets jakt eller inför i år.

– Tanken är att det här blir en trygghet för de som jagar med löshundar, säger Ola Norrlander på länsstyrelsen Dalarna.

LÄS MER: "Jag har femton som står på kö"

Sen årsskiftet har ett 60-tal ansökningar lämnats in och sammanlagt har ett 100-tal ansökningar kommit sen projektets början förra jaktsäsongen.

Fast pengarna som länsstyrelsen fått från Naturvårdsverket tog slut förra året och nu har nya medel kommit in. Totalt har länsstyrelsen fått ungefär 150 000 kronor som är avsatta till västarna, menar Ola Norrlander.

– Pengarna borde räcka men det är alltid bra att vara ute i tid. Vi har ingen möjlighet att ge mer bidrag än de pengar som är avsatta.

I dag är det flera ansökningar till på länsstyrelsens bord i väntan på att bli godkända. En av dem som ansökt om bidrag är Hans Sandin och han säger sig vara tacksam för bidraget.

– Jag har funderat på att skaffa en väst under ett par års tid och det har mognat fram tills nu.

Själv märkte han att vargen var i närheten när han såg spår efter en i vintras.

– Man vill göra allt för att inte mista sin hund, för det är både en familjemedlem och jaktkomps.

Lars-Åke Olsson är också en av jägarna som väntar på att få sin ansökan igenom och beslutade sig för att skaffa en väst åt sin jakthund för ungefär en månad sen.

– Det hade varit bra om bidraget hade varit mer, men samtidigt vill jag ju göra allt för att rädda hunden

En väst kan kosta allt mellan 4 000-10 000 kronor och länsstyrelsen betalar hälften av summan, men max 5 000 kronor. Men hur bra västarna är, är oklart.

– Det är för tidig tatt säga hur effektiva skyddsvästarna är, berättar Ola Norrlander.

För att få reda på det, så måste jägarna som fått bidrag gå med på att lämna in en utvärdering av västen efter jaktsäsongen, för att helt enkelt se hur pass de fungerar. På Viltskadecenter har man dock för lite data än för att kunna avgöra det och menar att det krävs några jaktsäsonger innan man vet med säkerhet hur bra västarna faktiskt förebygger skadorna efter rovdjursangrepp.

Men det stoppar inte ansökningarna från att ramla in. Ola Norrlander berättar att inga extra handläggare kallats in på länsstyrelsen och att det är därför svårt att säga hur lång handläggning ett ärende har.

– Innan den 20 augusti får man ändå inte släppa hundar, så vi har lite tid på oss att gå igenom ansökningarna än innan jaktsäsongen börjar.

FAKTA:

När Naturvårdsverket ifjol presenterade hur socioekonomin påverkas av en vargpopulation som har gynnsam bevarande status, togs användningen av skyddsvästar upp. Där konstaterade de att ju säkrare väst, desto större begränsning var det för hunden att röra sig. Under 2014 angreps 42 hundar av varg, varav 23 av dem dödades och enligt Naturvårdsverket angreps 80 procent av hundarna under jakt. Länsstyrelsen Dalarna är en av nio länsstyrelser som ger ut bidraget.