Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skylander - leksaker och spel i ett

Pussel, Äventyr

Skylanders Giants

Format: Multi

Utvecklare: Ubisoft

Utgivare: Ubisoft

Antal spelare: 1-2

Premiär: 19 oktober 2012

Betyg:

n Förra årets Skylanders-spel blev en stor kritiker- och försäljningssuccé. Nu provar Activision samma grundrecept plus få tillagda ingredienser.
Årets mest omtalade spel på skolgårdarna måste ha varit Skylander Spyrosrsquo;s Adventure, åtminstone verkar det så på tioåringen här hemma. Skylanders är leksaker och spel i ett. Du väljer ut en av de tre leksaker som ingår i startkittet, placerar den på den medföljande lysande portalen – och ser sedan hur den får virtuellt liv i din TV- eller datorskärm. När som helst under spelets gång kan du byta leksak i portalen för att byta karaktär i spelet. Vill ni vara två som spelar samtidigt är det bara att lägga två leksaker på portalen. Enkelt och roligt, både för stora och små.
Att spela Skylanders med sonen är speciellt och inte likt något annat. Varenda gång vi startar ett spel – antingen samarbetskampanjen eller stridsläget mot varandra – lägger han ner ofantligt mycket tid på att välja ut sin stridsfigur. Han kollar igenom alla karaktärers attributer, jämför styrkor och svagheter samt mot banan som vi ska spela på, och väljer slutligen ut den som passar bäst just då. Detta händer aldrig när vi spelar något annat. Att spela Skylanders är viktigt för honom. Det är på lek, men också på liv och död.

Historien handlar om hur de gamla skylandersarna, Jättarna, separerades från resterande normalstora skylanders. I det nya spelet introduceras vi till fler än 40 nya figurer, varav några är mer än dubbelt så stora som de vanliga leksakerna.
Förutom de tre leksakerna som ingår i startkittet kan man köpa till sig många fler, och vill man ha alla får man vara redo att punga ut med tusentals kronor. Alla karaktärer har sina unika rörelser och attacker, och alla är de kopplade med något element. Exempelvis kan du med en eldskylander komma åt delar av en bana som endast dessa kan närvara på. Skulle du sakna detta element i ditt leksakssortiment kan du räkna med att inte kunna spela det partiet. Det är inga fundamentala delar som missas, men det känns att något saknas och därför är tanken att du ska köpa fler.
Det är lätt att tänka att detta endast är gjort för att sälja mycket. Problemet är dock att spelet är bra. Uppföljaren är till och med bättre än föregångaren, om än försumbart då det mesta är sig likt. Lätta pussel blandas med strider och mellansekvenser innehållandes svenska röster. Du kan uppgradera dina leksaksfigurer, ge dem nya attacker och styrkor och ta dem med dig hem till din kompis för att fortsätta spela där. För de som fortfarande äger de tidigare leksakerna från första Skylanders går det alldeles utmärkt att placera dem i det nya spelet, för även här får de liv. Underbart!

De största nyheterna ligger i Stridsläget där du kan tävla mot dina kompisar. Ni väljer ut varsin skylander och ställer er därefter öga mot öga i banor fyllda av fällor och hopplattor i jakten på att bli den ultimata portalmästaren. Visst fanns detta inslag med förr, men nu finns tre nya spellägen att välja på förutom det vanliga. Alla dessa håller en bra nivå och ger spelet variation där ni bland annat får spela boll mot varandra, försöka samla ihop flest juveler eller slå ut varandra ur en ring.
Skylanders Giants är vår tioårings nya favoritspel. Förmodligen kommer det att bli skolgårdens mest omtalade spel i år med. Välförtjänt, även om jag gärna ser fler nyheter till nästa del i serien.

Felipe Madrid