Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Slå lite vatten på färgen så den håller sig" - Dan Anderssons sista ord till de nära och kära

"Göte, slå på lite vatten på färgen så den håller sig till jag kommer hem". Med de orden kastade sig skalden Dan Andersson på cykel, svepte förbi grindstolpen och trampade fort till tåget 11.37 från Gonäs - för att aldrig mer återvända i sitt jordiska 32 åriga liv.

Annons

Den lilla stugan på Gonäsheden, som Dan Andersson då i ett par månader under sommaren och tidiga hösten 1920 hållit på att rusta och måla, blev aldrig det hem till honom och hans gravida hustru Olga som var tänkt.

Grindstolpen där Dan Andersson svepte förbi i september 1920, på cykel till tåget som skulle ta honom till Stockholm - och döden på hotell Hellman.

Dan Andersson dog på det där usla hotell Hellman i Stockholm, där hotellpersonalen inte vädrat madrasserna, som rökts med cyanväte mot vägglössen, enligt föreskrifterna.

Olga blev änka och i mars 1921 föddes dottern Monika. Monika blev under sin uppväxt som ett nionde barn till Marias farmor och farfar.

– Monica kallade Olga för mor, min farmor och farfar för mamma och far precis som de andra åtta norgrenungarna, berättar Maria Norgren.

Skådespelare Maria Norgren låter sin namne och farmor Anna Maria Norgren komma igen till Gamla stugan på Gonäsheden - som 1920 var tänkt att bli bostad åt nygifta paret Olga och Dan Andersson.

Göte var Maria Norgrens farbror. Fastigheten på Gonäsheden, utanför Ludvika, har varit i familjen Norgrens ägo sedan 1880 då Marias farfars och farmors föräldrar flyttade in i den lilla stugan. 1914 byggdes det större boningshuset på tomten.

Gamla stugan på Gonäsheden har under fem år synnerligen pietetsfullt renoverats av Maria och hennes man Stefan Frick. Inget är halvgjort jobbet har präglas av en känsla av vördnad och aktning. Nu är stugan visningsfärdig. Och skådespelare Maria Norgren celebrerar Dan Anderssonveckan 2016 med dramatiserade visningar - där hennes namne och farmor Anna Maria Norgren kommer igen.

Maria Norgren berättar i Gamla stugan på Gonäsheden. Där föddes hennes namne och farmor 1884. Där skulle Dan Andersson med hustru Olga ha bott, men där kom Olga att bo ensam tre och ett halvt år med dottern Monika innan den lilla familjen fick en lärarbostad i Blötberget.

– Jag känner mig som ett med Gamla stugan. Och för första gången får den som är intresserad komma till mig på mina visniningar. Det gör mig oerhört glad, säger Maria Norgren och spiller i kaffe och gofika till besökarna.

Hembygdsvännen Lars Andersson i Ludvika har skänkt många saker och pinaler till Gamla stuganprojektet på Gonäsheden. Här på väg upp på vinden, förbi de tidningsklipp Dan Andersson tapetserade väggen med under hans taffliga renovering år 1920.

Maria berättar för besökarna om renoveringen, om orgeln i kammaren som är enda räddade pinalen efter branden i skolhuset i Skattlösberg, om de bomärken skalden Dan Andersson lämnat i ett rätt taffligt renoveringsarbete, om farmor och om Göte som såg Dan Andersson cykla förbi grindstolpen och bort för alltid för sådär 96 år sedan...

Vad vore ett för visning öppnat

Annons