Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Allt engagemang är bra engagemang"

Krönika av Jennifer Tuohisto Kokko

Annons

”Men varför bryr du dig inte om svältande barn i Afrika?” är en vanlig fråga till stora profiler som engagerar sig inom andra typer av välgörenhetsorganisationer. Jag upplever att människor blir ifrågasatta och förminskade, hur godhjärtade och engagerade dom än må vara. Du ska stötta allt, du ska bry dig om alla och du ska absolut inte tänka på dig själv. Du får inte skänka pengar för att rädda isbjörnar för då bryr du dig inte om svältande barn i Afrika. Du får inte skänka pengar till flyktingorganisationer får då bryr du dig inte om den svenska välfärden. Du får inte köpa rosa bandet, för då bryr du dig inte om prostatacancer. Regel nummer ett: du kan aldrig göra rätt, aldrig vara tillräcklig.

Någon person där ute kommer att tycka att du gör fel, agerar fel och är fel. Det här är så konstigt tycker jag. Hur kan godhjärtade handlingar som ENBART är positiva göra att man är en människa som inte bryr sig, helt plötsligt? Det är väl ganska mänskligt att inte kunna göra allt och engagera sig i allt. Alla har vi våra hjärtefrågor, frågor som vi brinner för lite extra, frågor där vi gärna går in med både tid och pengar. Det är helt normalt att bry sig om sådant som ligger en nära. Det är till och med bra, för skulle människor börja engagera sig i sådant dom inte kan någonting om eller inte är intresserade av att lära sig mer om, så skulle det inte drivas framåt, det skulle inte finnas någon glöd och verksamheten skulle ganska snabbt dö ut. Vi tar några exempel (hypotetiska) för att få fram det ologiska i att engagera sig i sådant man inte kan någonting om!

Varför skulle jag skänka mina kronor jag får över till forskning om prostatacancer om min mormor, mamma och moster har dött i bröstcancer? Det är inte logiskt någonstans, men självklart bryr jag mig ändå om män som får prostatacancer. Dock överlåter jag pengaskänkandet till dom som faktiskt har erfarenhet av prostatacancer, som kanske istället inte skänker pengar till bröstcancerforskning. Alla gör vi det som passar oss bäst.Ett annat exempel! Om jag som feminist skriver om genus, tafsande män och kvinnors löner så får jag på en gång mothugg. ”Men varför skriver du inte om könsstympning, kvinnors brist på preventivmedel i utvecklingsländer och hederskultur? Dom har det väl ändå värre!” Ja, dom har det värre. Jag har dock INGEN erfarenhet av könsstympning eller hederskultur och skulle ge mig ut på farlig mark om jag försökte prata om dessa saker utan tolkningsföreträde. Jag skulle absolut stödja andra feminister som skrev om detta och gladeligen lära mig mer, men jag kan inte skriva om detta när jag inte sitter på varken korrekt fakta eller erfarenhet kring detta. Alla måste få tillåtelse och skriva om det som ligger en själv närmast hjärtat! Självklart kommer jag skriva om sådant som påverkar mig som person, för det är ju det jag kan, det jag vet och det jag har kunskap om.

Så istället för att ifrågasätta någons engagemang och ge dåligt samvete, låt personen driva sina frågor och så kan du driva dina!

Sista exemplet. Det finns gott om personer som engagerar sig massor inom ideella idrottsföreningar, vilket är toppen. Jag har varit engagerad inom motionsjympa och orientering och jobbat ideellt, vilket är oerhört givande. Detta var något jag gjorde för att jag hade intresse för dessa saker! Det hade varit helt absurt om jag engagerat mig i den lokala hockeyklubben när jag aldrig har spelat hockey och inte kan något om hockey. Varför skulle jag engagera mig i hockeyklubben? Och varför skulle hockeyfarsorna ställa upp som ideella barnpassare på Friskis & Svettis om dom har noll intresse av motionsgympa? Vi måste komma överens om att allt engagemang är bra engagemang. Även om man inte tycker att andra personer bryr sig om viktiga saker, så är det viktiga saker för den personen, annars skulle personen inte engagera sig. Alla har vi olika preferenser, olika intressen, olika erfarenheter och olika kunskaper. Detta måste vi värna om! Det är så otroligt viktigt att det är så, eftersom att det berikar samhället och skapar både debatt, förståelse och liv. Så istället för att ifrågasätta någons engagemang och ge dåligt samvete, låt personen driva sina frågor och så kan du driva dina! Så skapar vi ett bra samhälle med vinnande krafter.

Mer läsning

Annons