Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borlängegrabbar vann EM

/
  • Pontus och Joakim får jobba hårt i depån under tävlingsdagarna som sker under sex tillfällen per säsong runt om i Europa.
  • Hela team Kågered klara för start på Tierp Arena, där en av EM deltävlingarna hölls i somras.
  • Pontus Herlufsén och Joakim Andersson från Borlänge vann EM i dragracing i år tillsammans med övriga medlemmar i Mikael Kågereds Top Fuel team.
  • Joakim har så mått börjat satsa på en egen karriär inom drifting och Pontus kommer då att agera team. Men han har även andraplaner. En häftigare gatbil är planerad.

Joakim Andersson och Pontus Herlufsén från Borlänge tog hem ett EM-guld i världens snabbaste motorsport, dragracing.

Annons

Joakim och Pontus ingår i ett av Europas snabbaste team när det gäller motorsport. Båda grabbarna är mekaniker hos Linköpingsbon Mikael Kågered Top Fuel team.

En Top Fuel dragster har en sluthastighet på runt 500 km/h efter 1000 fot, eller cirka 300 meter. Det gäller att veta vad man håller på med när man hanterar ett sådant fordon, och det gör uppenbarligen de totalt elva medlemmarna i teamet.

Efter årets sista tävling i England i september fick en Europamästerskapspokal i klassen följa med hem.

– Jag har varit med sedan 2010 och det har varit en del materialproblem under åren så det har varit tufft att komma nerför banan, säger Joakim. Men förra året började det lossna och vi vann någon tävling. Men fortfarande var det en del problem att lösa.

Tills i år hade man satsat på bättre komponenter i bilen och teamet hade uppgraderat sina kunskaper och det gav resultat.

Att det blev dragracing för Joakim är inte så underligt. Pappa Stefan har tävlat under många år i lägre klasser, bland annat tävlande han på Borlänge Street Open när det begav sig.

– Bilintresset har man vuxit upp med, menar Joakim. Det var när jag gick gymnasiet som jag fick frågan om jag ville vara med i ett team, vilket var just Team Kågered. Det fanns en plats ledig och jag hoppade på det tåget och på den vägen är det.

Pontus kom in som praktikant förra året efter att ha praktiserat på Scania i Borlänge där Joakim arbetar. De båda fann varandra och eftersom Pontus gick samma utbildning som Joakim, Maskin och lastbilsinriktning, fick även han frågan om han var intresserad att fortsätta sin praktik i samma racingteam som Joakim.

– Jag hade ju hängt runt Joakim på Scania och ville gärna lära mig mera, säger Pontus.

Det blev så att Pontus följde med Joakim till Linköping några gånger, där Mikael har sitt garage, och fick där känna på hur det är att skruva Top Fuel dragster. Det blev skarpt läge då en teamplats blev ledig inför fjärde EM-deltävlingen på Hockenheim Ring i Tyskland.

– Det var spännande. Jag råkade dock ut för magsjuka vilket inte var så kul, men i det stora hela var det en bra tävling eftersom vi vann. Efter det så har jag hängt med på varje tävling och man lär sig otroligt mycket. Jocke är en bra lärare och även de andra i teamet.

Båda grabbarna tänker fortsätta i alla fall en säsong till, men det finns andra planer också.

– Jag håller på att bygga en driftingbil, berättar Joakim. Jag har väl en plan på att bygga upp mitt eget driftingteam och satsa på det. Men det får komma när jag inte är involverad i dragracingen. Man måste satsa helhjärtat på en sak i taget.

Pontus hänger gärna på och teamar åt Joakim när det är dags för drifting. Men annars är det en lite häftigare gatbil som hägrar för honom.

– Under min uppväxt var jag mera åt raggarbilshållet och det är mer en sådan bil som hägrar för mig, menar Pontus.

Men det finns en annan dröm för de båda Borlängekillarna. Det är att en gång få åka över till USA och skruva i något racingteam där borta.

– Det är inte alltför lätt att komma in i ett team där, säger Jocke. Men vi var över i vintras och fick kika in i det team som Kågered har hjälp av där och det var häftigt. Vi fick röra oss fritt i deras depå, men man visade ändå respekt för dem. Man ville ju inte hänga över axeln direkt.

Det är mycket prestige i hur man jobbar i teamen där borta och mycket mera pengar inblandade och man släpper vem som helst nära bilen då det finns hemligheter som man inte vill andra team ska få veta.

– Det är ett hårt liv men man lär sig väldigt mycket, så vi hoppas på att nån gång få chansen, säger både Joakim och Pontus.

Text & Foto: Lena Perés

Mer läsning

Annons