Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brev till ledarsidan

Annons


Har precis läst din Dan Anderssonbok och har lärt mig mycket av den som man ju inte kände till tidigare. En reflexion har jag, som jag tänkte formulera som en fråga till dig. Vet du om Edith Södergran och Dan Andersson hade kontakt med varandra litterärt eller kände till varandra?
Jag tycker att det är lite spännande att undersöka detta. Dels var de samtida, dels bakgrund i Finland båda två, dels har de i mitt tycke en litterär koppling, tematiskt. Även om Edith var en modernistisk förnyare formmässigt, så finns hos båda ett romantiskt arv. När Dan A uttrycker att >”Det är något bortom bergen, bortom blommorna och sången” säger Edith S: ”Jag längtar till landet som icke är, ty allt som är är jag trött att begära”
Det finns naturligtvis stora skillnader, främst i temperament och i gestaltning: Dan A ikläder sig ju ofta en roll, eller låter olika personer komma till tals som tiggaren eller Jägar- Vilhelm, eller Gunnar Vägman osv. Medan Edith utgår från ett tydligt subjekt, där jaget är så stort att det tvingas gå genom solsystemen till fots för att finna den första tråden på sin röda dräkt.
Spännande tycker jag! I min fantasi har jag parat ihop dem och börjat skriva på ett litet drama, där jag låter dem träffas när Dan reser till Raivola och besöker henne 1918 och hon ligger sjuk och har blivit fattig för att ryska revolutionen har svept fram och konfiskerat familjens alla banktillgodohavanden. Det enda som finns kvar är det stora huset i Raivola, och Edith tvingas plocka ner konst från väggarna samt kränga parfym till fattigt folk för att själv hålla svälten från sig. Det vet man från hennes brevväxling med Hagar Olsson.
>
Anette Möller
>
Svar: Det där en intressant fråga. I min bok skriver jag faktiskt ut en sådan formulering - i Dan Anderssons dikt Omkring Tiggarn från Luossa tycker jag mig höra samma existentiella rymdklang som i Edith Södergrans berömda dikt där hon längtar till landet som icke är. Båda har en fot i hela solsystemet.
Jag vet inte vad det är, men kanske finns hos dem båda en vagt besläktad aning av ett gemensamt finskt och slaviskt kulturarv, med den kultursfärens religiositet. Jag vet inte. Och jag har inte sett någon uppgift på att Dan och Edith skulle ha känt till varandra. >
>
Göran Greider
>

Mer läsning

Annons