Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förstår inte Reinfeldt?

Annons


Reinfeldt måste inse att utredning går före beslut när det gäller Lissabonfördraget
Reinfeldts regering har tillsatt en utredning som ska se över att den ”svenska arbetsmarknadsmodellen” med trygga kollektivavtal som garanteras i Lissabonfördraget. Nu struntar han i det. Beslutet om fördraget har snabbats på och ska fattas i riksdagen 20 november. Utredningen ska vara klar först 15 december. Förstår statsminister Reinfeldt inte att utredningen ska vara klar innan beslut? LO-distriktet kräver att regeringen säkerställer att utredningens uppdrag är slutfört innan beslut om ratificering av fördraget sker.
LO anser att denna situation måste hanteras såväl genom förändringar av svensk lagstiftning som i europeisk rätt. På sikt måste EUs utstationeringsdirektiv revideras så att de sociala och fackliga rättigheterna för Europas löntagare är säkerställda.
En facklig rättighet är att vidta stridsåtgärder för att kunna upprätthålla kollektivavtal. Detta ska garanteras inom EU.
LO-distriktet i Dalarna och Gävleborg anser att EU behöver ett nytt och modernt fördrag, särskilt efter utvidgningen till 27 medlemsländer. Det så kallade Lissabonfördraget medför flera förbättringar för Europas löntagare, främst genom att den sociala stadgan blir rättsligt bindande.
Littorin och Reinfeldt har länge påstått sig vara kollektivavtalskramare. Är det så här de i så fall hanterar en så viktig fråga för hela den svenska arbetsmarknaden? För oss verkar det solklart. Vi behöver ett rött Europa, inte ett blått.
Ulrika Belin, ordförande LO Dalarna och Gävleborg
Hans Svedberg, vice ordförande LO Dalarna och Gävleborg

Mer läsning

Annons