Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jonsson café i Rönndalbyn är inrett i genuin 50-talsstil

/
  • -- Vi har musikcafé på söndagskvällarna, och det har verkligen blivit succé, säger Katarina Jonsson. Det brukar alltid vara fullsatt till sista stol.FOTO: BONS NISSE ANDERSSON
  • -- Vi köpte det här stora huset 2008 eftersom vi blev trångbodda i gamla lokalen i Rönndalen.
  • John LIndberg Trio spelar den bästa tänkbara rockabillyn på scenen till publikens stora jubel.Foto: Bons Nisse Andersson

Annons

Jonssons Fik och Butik står det på skylten ovanför entrédörren till den gamla IOGT-lokalen. Här kan man sitta och mysa med kaffe och en smörgås i genuin 50-talsmiljö, samtidigt som man stampar takten till livemusik från den stora scenen.
- Vi var tvungna att se oss om efter större lokaler eftersom vi blev alltför trångbodda på gamla stället inne i Rönndalen, säger Katarina Jonsson som äger caféet tillsammans med sin man Lasse.

Första gången Katarina flyttade till Enviken var hon bara 3 år gammal.
- Min pappa som är här från byn arbetade som sjökapten, och hade flyttat till Göteborg för jobbets skull. Där träffade han mamma, och så kom jag.
1968 tyckte den lilla familjen att det dags att prova något nytt, och bestämde sig för att flytta norr över och ”hem” till Enviken.
- Vi var nog bland dom första ”gröna vågarna” på den tiden. Pappa sadlade om och började jobba i skogen. Men jag hann inte ens börja i skolan förrän det var dags att flytta tillbaka ner till västkusten igen. Stugan i Enviken hade vi kvar för att kunna återvända ”hem” om somrarna.

Hem till Enviken igen

Katarina hade hela tiden haft en liten längtan tillbaka till Enviken, och flyttade efter avslutad skolgång upp till Dalarna. Men att hitta ett jobb när hon precis slutat skolan var sannerligen inte det lättaste.
- Men jag hade tur, och fick börja som kallskänks-elev på Grand Hotell i Falun. Där blev jag kvar i fyra år, och hann med att lära mej väldigt mycket under den tiden.
I slutet av 80-talet träffade Katarina sin blivande man, envikskillen Lasse, och 1989 kom första barnet Josefin. Katarina som nu jobbade på hemtjänst i byn kände att hon ville studera igen, och bestämde sig för att ta tjänstledigt för att läsa på komvux. Efter studierna blev det åter restaurangjobb, och år 2000 blev hon arbetslös för första gången.

Handlar 50-talsprylar

- Nu började jag på allvar fundera över vad jag skulle göra resten av mitt liv, och bestämde mej ganska snabbt för att starta något alldeles eget. 2001 öppnade Katarina butiken Blommor och Hantverk i Rönndalen, där hon också inredde en liten caféhörna i mysig 50-talsstil.
- Men lokalen blev snabbt för liten med åren, eftersom vi letade femtiotalsprylar med ljus och lykta, både jag och gubben min.
För två år sedan köpte familjen det gamla IOGT-huset i Rönndalbyn, och här ryms hur mycket som helst. Allt från pärlemoglittrande jukeboxar, till häftiga golvlampor och spjutskor. Två gånger i månaden är det musikcafé med band som spelar.
- Eftersom det är svårt att kunna ta ledigt när man har eget, försöker vi så ofta som det är möjligt att göra saker tillsammans. Reser gör vi också en del. För att inte tala om alla loppisar vi besöker.

Mer läsning

Annons