Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karin Jarl Nydén bjöd på en glimt av Afrika

En liten glimt av Afrika gav författaren Karin Jarl Nydén från Stora Skedvi när hon än en gång mötte sin publik på lördagseftermiddagen, denna gång i trivsamma Wahlmans café i Hedemora.

Annons

Författaren Karin Jarl Nydén berättade om och läste ur sina böcker i Wahlmans café i Hedemora på lördagseftermiddagen. Maken Erland Nydén bidrog med gitarrspel och sång.

Som alltid vid hennes framträdanden varvades textläsning och bokpresentation med musik, denna gång med enbart maken Erland Nydén, sedan två medmusikanter tvingats ge återbud på grund av sjukdom. I gengäld tog Karin Nydén själv ton, trotsande både egen förkylning och de hårdrockare som sände dånade musik ut över staden.Men det bullret glömdes snart bort för berättelsen om Jiwe, den svarta pojken som inte kan tala, men som kan springa fort, och som funnit en skatt, en lysande röd glasbit, som kanske är något annat.

Berättelsen om Jiwe finns i novellsamlingen Du var en gång, och hur det går för den lille pojken och hans systrar avslöjades inte. Erland Nydén sjön Tanzanias nationalsång Mungo ibariki Afrika i anslutning till den texten.Givetvis berättade Karin Nydén också om och läste ur sin senaste bok, Alvas leende, om flickan som föds med ett uppdrag: att göra livet bra för andra. Men hur går det då med henne själv? Den väldige, han där uppe, försöker hjälpa till så gott han kan, men det går väl inte alltid så bra.

Visor av bland andra Alf Hambe, Bob Dylan och Violetta Parra kompletterade texterna. Ulrik Neumanns Kärleksvals och Stig Dagermans Jorden kan du inte göra om avslutade en timme som både rörde och berörde de närmare trettio åhörarna.Bidrag till afrikansk skola.

Ännu ett Afrika-tema bjöd eftermiddagen på: det frivilliga inträdet gick oavkortat till Tidesos vänner, en förening med ett 70-tal medlemmar i Södra Dalarna som sedan ett trettiotal år samlar in pengar och betalar terminsavgifter för föräldralösa och fattiga elever vid Tweyamde Secondary and High School nära Bukoba i nordvästra Tanzania, en skola med omkring 400 elever. Genom åren har tack vare föreningen hundratals elever kunnat ta examen som annars inte skulle haft råd att gå i skolan. Många har sedan utbildat sig till bland annat lärare, läkare och forskare. Förra årets främste elev i hela regionen kom från Tweyambe, berättar Ingegerd Kåks en av eldsjälarna i föreningen.

Erland Nydén besökte för övrigt Tweyambe vid en resa i Tanzania i våras. Han kunde rapportera hem att han såg Jiwe från bussfönstret flera gånger.Så möts dikt och verklighet, så som de alltid gör i goda böcker.

Elvira Birgitta Holm

Mer läsning

Annons