Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maud flyttade till Whitley Bay: "Man måste våga."

Efter 52 år i Borlänge kände Maud Rosén Findley att hon ville prova på att leva någon annanstans. Nu bor hon i kustorten Whitley Bay i norra England.

Annons

För snart ett år sedan packade Maud Rosén Findley in sina få, kvarvarande tillhörigheter i en stor van och flyttade till norra England. Efter 52 år i Borlänge kände hon att hon ville prova på att leva någon annanstans.

-Det var en resa i sig att göra sig av med alla ägodelar inför flytten, berättar Maud via länk från England dit hon flyttat med maken Al. Jag lärde mig mycket om mig själv.

Paret övervägde först att magasinera alla sina saker: - Men så kände vi att ska vi flytta, så flyttar vi. Vi lämnar ingenting kvar.

Maud ler när hon säger att hon inte hade den synen på sig själv att hon brydde sig om ägodelar och saker. Den fick hon omvärdera.

-Om du tänker att du samlar ihop allt du äger i en stor hög. Så halverar du den och sen halverar du den och sen halverar igen… Då blir det svårt. Vad ska du spara? Vad är viktigt?

Maud Findley Rosén på väg till Whitley Bay från Borlänge tågstation.

Det var i november som Maud Rosén Findley flyttade till kustorten Whitley Bay där hon nu bor. Beslutet togs inte över en natt, som hon själv uttrycker det. Det växte fram under en lång tid. Att det blev England och just Whitley Bay var ett naturligt val eftersom hennes man, Al Findley, är född och uppvuxen där. Med blandade känslor berättade hon om sitt beslut för sina vuxna söner och barnbarn.

"Det var en resa i sig att göra sig av med alla ägodelar inför flytten. Jag lärde mig mycket om mig själv."

-Jag har känt både sorg och glädje inför flytten. Jag frågade mig själv: kan man göra så här? Och så pendlade jag mellan mina svar. Nej, så här gör inte en mamma. Och ibland tänkte jag: jo, varför inte?

Barnen tyckte att hon skulle följa sitt hjärta och göra det som var viktigt för henne. Deras reaktioner har varit hennes styrka. Maud har hela tiden haft deras stöd och när flyttbilen väl rullade fanns alla barnen med för att hjälpa till. Flytten kom inte heller som en chock för dem, hon hade ju pratat med dem redan innan hon tog beslutet.

Men det var ändå viktigt för Maud att höra dem säga att det var okej för dem.

-Det här har varit ett jättesvårt beslut för mig, säger Maud eftertänksamt. Framför allt för att jag inte längre kan träffa barnbarnen varje vecka. Men så är det i livet. Ibland blir det rätt, ibland blir det fel. Man måste våga.

Vy över stranden i Whitley Bay där Maud och Al bor. Fyren heter St. Marys Lighthouse.

Förutom allt det praktiska med att rensa och städa ut det gamla hemmet behövde paret planera hur och var de skulle bo i det nya landet. De insåg också att det kan vara besvärligt att få jobb i England. Maud är konstvetare och konstnär men också bildpedagog och hon visste att hon skulle ha möjlighet att jobba i skolorna som vikarie. Men hon hade inte räknat med den långa väntetiden för ett arbetstillstånd och det National Insurance Number varje medborgare behöver för att arbeta i landet.

-Framför allt är det svårt att söka jobb från Sverige, säger Maud. Man måste åka dit med kort varsel eftersom engelsmännen så snabbt kallar till intervju efter att ansökan kommit in. Och det är inte alltid så lätt.

Vågor vid stranden en dag runt nyår.

Tidpunkten för att flytta just till England var inte heller den bästa:

-Det är inte rätt land att bo i just nu. Det är politiskt oroligt med låga löner och en orolig tid i stort. Vi vet ju inte hur Brexit kommer att påverka läget ännu.

Maud berättar att hon ser sidor av det engelska samhället hon inte sett förut. Klassamhället har ökat och det syns bland annat i affärerna där det finns särskilda hyllor där alla kan lämna varor till bättre behövande.

-Jag tycker klassamhället ökat i Sverige de senaste åren också. Men här är det många fler människor som har det dåligt.

Maud och hennes man har hyrt ett typiskt engelskt radhus, till att börja med i ett år men det finns möjlighet att förlänga. De säkrade sin första tid genom att spara ihop en buffert att leva av i det fall de skulle bli arbetslösa båda två.

-Men när man lever bara på sparade pengar, då tar de slut väldigt fort, säger Maud. Därför har hon gästspelat i Sverige under våren. När hon fick höra om ett vikariat på skolan där hon arbetade tidigare bestämde hon sig för att åka hem och jobba. Några månader var det tänkt från början men vikariatet förlängdes fram till skolavslutningen.

-Jag soffsurfade hos vänner och familj hela våren, ler hon.

-Ebb betyder upptäcktsfärd, säger Maud.

När hon återvände till Whitley Bay hade turen vänt. Redan efter en vecka fick hon jobb som telefon- och mailsupport för de nordiska länderna i ett stort dataföretag.

- Och det var intressant, säger Maud eftertänksamt och lätt roat. Jag fick lära upp på mig på ett helt nytt jobb, göra något jag aldrig arbetat med i hela mitt liv – och det på ett annat språk.

Bland sten och tång.

Det är ett typiskt brittiskt kontor hon arbetar på, med klädkoder och osynliga regler som det tar tid för en svensk att erövra. Hon har till exempel skrivit kontrakt på att aldrig komma till jobbet i jeans och måste vara noga med val av skor och kläder. Maud ser med förundran på sin nya vardag. Det är mycket som är annorlunda. Trots att hon varit mycket på besök i England är det en hel del som förvånar henne i det vardagliga livet.

-Jag vill ha det funktionellt, ler hon och fortsätter halvt skämtsamt: att ha persienner, till exempel, är mycket praktiskt. Det har man inte här. Två diskhoar är också bra att ha. Det har man inte heller här.

Något som hon aldrig kommer att vänja sig vid, säger hon, är heltäckningsmattorna och att gå in till varandra med ytterskor.

-Jag erbjuder vänligt, men bestämt, tofflor till våra gäster, skrattar hon.

Det kan tyckas märkligt för en engelsman att ta av sig skorna och många har höjt på ögonbrynen över det. Men Maud har knep för att vända stämningen på topp igen:

-Baka chokladbollar, avslöjar hon. Det tycker de är gudagott. Om du bjuder på det här har du fått en vän för livet.

Maud är konstvetare och konstnär och skapar i olika material. Här: Mås i blandteknik.

Mås II - blandteknik. Maud bor fem minuter från havet.

Faktaruta:

Namn: Maud Rosén Findley

Gör: Arbetar som telefon- och mailsupport.

Aktuell: Nybliven engelsman

Saknar mest med Sverige: Det funktionella (skratt ). Grovt, mörkt bröd. Riktigt kaffe.

Mer läsning

Annons