Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rasmus Karlsson är Dala-Demokratens nye krönikör

Annons
Rasmus Karlsson.Foto: Jonas Stentäpp

Hej Rasmus Karlsson, som är vår nye söndagskrönikör och som kommer med en ny krönika varje månad.

 Vill du berätta lite för våra läsare vem du är som person?

Oj oj! Nu ska vi se. Jag tycker ofta att denna fråga brukar besvaras bäst genom närstående som flickvän, vänner och föräldrar. De brukar säga att jag ofta är glad, ibland beskriven som den mest positiva personen de någonsin träffat. En annan sak som kommer upp är också min sociala kompetens, jag har oerhört lätt att kommunicera med alla sorters personer. En av mina närmaste kompisar anser att jag måste kritisera ännu mer, så det är en sak jag har med mig i mina texter också. Kan också tillägga att jag älskar att vara med de personer jag tycker om! Det är väl inte så konstigt va?

 Vad du har för bakgrund, var kommer du ifrån?

Jag är född och uppvuxen i Ludvika, närmare bestämt högst upp på gamla Knutsbo i ett gult hus. Har skilda föräldrar som jag älskar oerhört mycket. Jag har sedan tidigare en medieutbildning från gymnasiet och sport är något jag har hållit på med hela mitt liv. Tror inte jag är mer komplicerad än så.

 Ålder?

Jag är född 1995, har jag räknat helt korrekt så gör det mig 22 år gammal.

 Sysselsättning?

Svår fråga där svaren ofta blir klyschiga. Är jag så intressant egentligen? När jag inte studerar så tillägnar jag många av mina timmar på gymmet, framför tv:n där det ofta slås på sport av olika slag samt alla typer av samhällsinformation jag kan få tag på. Är väldigt nyfiken och extremt beroende av sällskap skulle jag också vilja tillägga. Önskar att jag kunde svara att jag läste mycket böcker, men det är på gång i alla fall!

 Framtidsplaner?

Jag pluggar journalistik på Mittuniversitet i Sundsvall, så i framtiden är målet att bli journalist helt enkelt.

 Vilka ämnen kommer du att skriva om i Dala-Demokraten?

Här kommer det bli mycket aktuella ämnen! De allra flesta texterna kommer att ta avstamp i något aktuellt där jag försöker problematisera och konkretisera ämnet. Jag kommer inte att ha någon speciell nisch, händer det något intressant i politiken skriver jag om det och händer det något häpnadsväckande i sportens värld kommer jag skriva om det. Gillar att skriva om samtiden.

 Är det något ämne du brinner lite extra för?

Självklart blir sport nära till hands att svara här, men jag kommer försöka bredda ut mig så mycket jag kan här. Då jag älskar samhällsfrågor som berör så tänder det en liten extra gnista inom mig. Men om jag får välja en sak jag gillar att skriva om så faller det på jämställdhet i alla dess former. Det brukar generera i mycket debatt, vilket jag uppskattar.

 Du har tidigare skrivit krönikor, vad har de handlat om?

De krönikor jag tidigare publicerat har för det mesta handlat om kvinnligt och manligt. Bland annat om maktstrukturer, #metoo och min kritik mot den patriarkala strukturen. Helt enkelt aktuella ämnen.

Exempel:

Dags att ta tag i problemet nu killar!

Nu skrotar vi "Boys will be boys"-attityden

Låt oss vända trenden!

 

Vad kommer din första söndagskrönika handla om?

Den första krönikan har jag valt att tillägna SVT:s program Opinion live. Där kommer jag försöka lägga ut texten om problematiken kring att programmet tar in varandras ytterligheter i debatten. Fortsätter det kommer de aldrig komma fram till något och det blir helt enkelt en sandlåda av det hela.

  

Vem kommer att uppskatta dina krönikor tror du?

Jag tror och hoppas att mina kommande krönikor kommer att uppskattas av den breda massan. Målet är att försöka engagera så många som möjligt. Ibland kommer texterna vara mer uppseendeväckande än andra. Men de som är insatta i samhällsdebatten och de aktuella ämnena kanske kommer uppskatta texterna ännu mer. Tiden får utvisa!

 

Vill du tillägga något?

Då jag älskar att debattera och diskutera saker med allt och alla så skulle jag uppskatta respons på texterna. Både positivt och negativt. Om det är fler saker jag borde lägga till? Det är det säkert. Ni får helt enkelt läsa mina krönikor så får ni lära känna mig ännu mer. Hoppas ni kommer uppskatta dem!

 

Fakta: Rasmus första krönika finns tillgänglig på vår hemsida från och med söndag. Den är plusmärkt och låst till förmån för våra prenumeranter. Den går dock att låsa upp för en krona.Rasmus krönikor kommer även att publiceras i e-tidningen.

En gång i månaden finns hans krönikor publicerade.

Övriga söndagskrönikörer är:

Linnea Holgersson, Angelica Andersson och Jennifer Tuohisto Kokko.

 

Mer läsning

Annons