Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svar på insändare från Lena Reyier 9/9 2008

Annons


Svar till Lena Reyier-Ingman:
Första steget i regeringens jobbskatteavdrag genomfördes från januari 2007. Det innebar en skatteminskning för arbetsinkomster med cirka 40 miljarder kronor.
Ett andra steg på drygt 10 miljarder genomfördes från januari 2008.
Sänkningen av inkomstskatten för arbetsinkomster närmar sig därmed 50 miljarder kr.
En tredje skatteminskning för arbetstagare är nu på väg. De satsningar på två miljarder du pratar om utgör alltså fyra procent av jobbskatteavdraget. Är det var du kallar rättvisa?
En pensionär med 13 000 kr i månadsinkomst betalar i år ca 600 kr mer i skatt varje månad än en förvärvsarbetande med samma inkomst. Är det också rättvist tycker du?
Pension är att betrakta som uppskjuten lön. Varför vi pensionärer ska straffas med uteblivna skatteavdrag är för mig en gåta. Sverige är unikt i Europa, förmodligen i hela världen, med ett dylikt system. Jag och många pensionärer med mig har svårt att se någon som helst rättvisa i att vi ska betala mera skatt jämfört med de som fortfarande arbetar. Vi har helt olika syn på rättvisa, Lena Reyier-Ingman!
Till sist. Uppräkningen av pensionerna är ett resultat av flera faktorer där utvecklingen på arbetsmarknaden är en och där löneutvecklingen är en annan och där införandet av garantipensionen 2003 haft stor betydelse.
Att som du hävda att ”satsningen som handlar om cirka två miljarder kronor per år är en efterlängtad satsning från oss centerpartister i Dalarna” är väl ändå att ta i!

NILS NILSSON
ORDFÖRANDE
PRO DALARNA

Mer läsning

Annons