Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Släpp alla illusioner om den egyptiska militären!

Den egyptiska militären går in med full kraft för att skingra de demonstranter som slagit läger på olika platser i Kairo – och det ser ut att sluta i ett regelrätt blodbad. Myndigheterna förnekar det, men allt tyder på militärens insats skapade just ett blodbad. Inga exakta siffror på antalet döda finns när jag skriver det här men det kan i värsta fall ­röra sig om tresiffriga tal.

Även soldater ur säkerhetsstyrkorna har dödats. Samtidigt skickar detta blodiga kaos en signal till resten av landet som riskerar att mobilisera Mursi­anhängare att kämpa för sin sak och dessutom långt värre extremister på den religiösa högerkanten.

Men hur mycket man än ogillar den konservativa ideologin hos Muslimska brödraskapet går det inte att komma förbi det faktum att det var en militärkupp som störtade Mursi.
Många bedömare menar att det var folket som störtade Mursi, att militären enbart verkställde folkets vilja. Det ligger något i det, absolut, men analysen är i huvudsak felaktig: I formell mening kollapsade demokratin definitivt när militären klev in på banan och i ­reella termer var det knappast hela folket som ville ha bort den folkvalde presidenten.

Ett stort problem i det skeendet var och är att de ­liberaler, reformister och vänsteranhängares som demonstrerade mot Mursi föreföll lite för nöjda med militärens insats. Det bådade inte gott. För många, också bland de äkta reformvilliga demokraterna tycks förtroendet för militärapparaten vara oroande stor.
Det är naturligtvis ett oerhört dystert tecken på hur svag den demokratiska andan och hur embryonala de demokratiska institutionerna ännu är i Egypten och hur tunn den lina är som samtaliga inblandade balanserar på.

Att processen av demokratisering och frigörelse från årtionden av auktoritära och diktatoriska traditioner med nödvändighet är lång och vindlande och inte kan löpa enligt någon statsvetenskaplig regelbok borde de flesta vara införstådda med. Men det som nu sker är att militären, den enda institution som står stadig i den ekonomiska krisen och det politiska tumultet i Egypten, helt enkelt är på väg att växa nationen över huvudet.

Det är dags för inte bara Mursianhängare utan landets alla liberaler och socialister att på allvar släppa alla illusioner om vad en militärapparat är.

Göran Greider
goran.greider@daladem.se