Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Släpp inte in killar på festivalerna

Denna krönika handlar om riskerna för våldtäkter på kvinnor vid de festivaler som är nu på sommaren, bland annat Peace & Love i Borlänge och vad som kan göras för att motverka det.

Annons

Jag klev upp i lördags till nyheten om att en tjej hade blivit våldtagen på Peace & Love. En snubbe tyckte han hade tillträde till hennes kropp, mitt i publikhavet. Som om hon är var någon jävla krydda i hans festivalupplevelse.

Den här tjejen var en av alla dom som vi kan anta gick på festival för att ha kul, men som istället blev offer för att en man förgrep sig på henne. Hur svårt ska det vara att fatta? Ingens kropp är någon annans, ingen får ta på någon utan att personen i fråga gett tillåtelse. Punkt jävla slut.

Men hörni, vet ni en sak? Det här är inte direkt ett nytt påhitt, att killar, snubbar, män och gubbjävlar våldtar kvinnor. Det har hänt i alla tider, i alla länder. Men just precis den här sommaren verkar Sverige äntligen ha vaknat. Grattis.

Låt oss nu ta vara på nykterheten som insikten gett oss och gå till botten med det hela. Låt inte det här bli något som stannar vid ilska.

Jag har några förslag på vad vi skulle kunna göra, men lite olika radikalitetsgrad:

1. Dela upp varenda publikdel vid festivalernas scener. En del för killarna, en del för alla andra.

2. Dela upp hela jävla festivalen. Olika områden. En del för killarna, en del för alla andra.

3. Släpp inte in oss snubbar. Det får vara nog med tjejer som stannar hemma för att de är rädda, nog med tjejer som beväpnar sig med pepparsprej och nycklar mellan fingrarna. Eliminera hotet. Bort med männen.

Varför inte? Någon måtta får det ju faktiskt vara. Om vi ser att den enda gemensamma nämnare som alla dessa äckel har är deras (manliga) kön kanske vi bara ska ta tag i saken och klippa av den. Det är inte rätt att tjejerna ska begränsa sina livsutrymmen, vara rädda, ha mindre kul, bara för att varenda jäkla främmande man de möter kan vara den som våldtar dem.

För det är faktiskt resultatet av den ordning vi lever i. Alla vi män är potentiella våldtäktsmän för kvinnor som inte känner oss. Tjejerna är rädda för oss. Är det rimligt? Känns det bra?

Varför är det såhär då? Kan man ju undra. Ja, inte är jag någon lärd man men nog kan jag förklara för er att det inte handlar om att vissa män bara är liiite för kåta och vissa tjejer liiite för snygga.

Vi lever nämligen i vissheten om att den farligaste platsen för en kvinna är hennes hem. De vanligaste förövarna är män som står kvinnor nära, så inte handlar det heller om tillfälligheter kopplade till att man inte känner sitt offer (vilket alltså skulle göra att det inte känns lika överjävligt för den som våldtar). Nej, mina vänner.

Det handlar, som så mycket annat här i världen, om makt. Vilken grupp i samhället har mest makt om vi jämför kvinnor och män? Ja, svaret vet vi alla. Utfallet av den ordningen visar sig i bland annat löneskillnader, hot och våld. Och det här gäller alla samhällsgrupper. Alla olika sorters män våldtar, slår och hotar. Rika som fattiga, VD:ar som arbetslösa, ateister som kristna. Alla. Det enda som är gemensamt är deras kön. Inte konstigt att tjejers rädsla för okända män blir generell.

Antingen tar vi itu med det här, eller så får vi snubbar helt enkelt avstå från att gå på festival, alternativt vänja oss vid tanken att separera oss från tjejerna vid spelningar. Vi är många som är förbannade över det som händer och sker på festivaler men det får helt enkelt inte stanna vid det.

För övrigt är det ju inte främst på festivaler det här händer heller, så frågan är om det räcker att stänga ute oss män bara där? Hand upp alla som sett våldsromantiska bilder med syfte att sälja grejer! Hörni, jag tror vi är något på spåren…

Jonas Fillman (S)

Betongarbetare från Falun, aktiv i Byggnads och SSU Dalarna