Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slår ett slag för timring

Som enda plats i Norden, utbildar Sjöviks folkhögskola just nu 18 personer i det urgamla hantverket att timra hus.

I snart två år har eleverna på högskolenivå lärt sig hantera verktygen och olika typer av knutar men också jobbat med experimentella idéer om hur de gamla husen kan isoleras hållbart och miljömässigt.

Delar av det arbetet presenterar de på Timringens dag som anordnas fredag 8 mars på skolan.Bakom utbildningen står Björn Frost vars hjärta brinner för det kulturarbete som kallas timring. I 13 år har han varit lärare för timringsutbildningen på Sjöviks folkhögskola där olika typer av byggnationer och funktionen byggts upp under den tiden.

– Sedan 2011 har utbildningen dessutom klassats som högskoleutbildning. Därmed har utbildningen förlängts till två år, för att vi ska hinna med alla moment och byggprojekt. Men så blir eleverna duktiga också, säger Björn.
Han är övertygad om att de flesta av eleverna på något vis kommer att försörja sig som timmermän när utbildningen är klar. Många bildar firmor direkt vilket intygas av Tobias Furne.
– Jag kommer förmodligen att skaffa mig ett halvtidsjobb inom barn och ungdomssidan, bara för att ha en fast inkomst, men sedan jobba med timringen den andra halvan. Jag tycker framför allt om att restaurera gamla byggnader.
För honom har utbildningen på Sjövik varit en fantastisk utbildning.

– Det handlar om att lära sig hur man byggde och tog till vara på allt förr i tiden. Jag har bland annat fått förmånen att rusta och rikta upp en gammal lada. Det var riktigt roligt, berättar Tobias.
En annan av de 18 eleverna har varit Sara Björk som tycker att fler tjejer borde lära sig hantverket. Att det skulle krävas extra, kroppslig styrka ser hon inte som något hinder.
– Titta på hur män ser ut i andra länder. Här i Norden har vi ofta stora starka män. Men i andra länder är männen mindre men orkar ändå. Varför skulle då inte vi kvinnor kunna orka?

Just nu är hon i färd med att isolera väggarna i en bastu genom att packa sågspån i en ficka mellan timmerväggen och en vägg som byggs upp cirka 5 cm innanför timret.
Ute på arbetsområdet har också de första varven lagts på en ny byggnad som ska komma musikeleverna på skolan till del. Där ska väggarna isoleras på samma sätt, liksom golvet, som förses med dubbla bjälklager, ett för trossbotten och ett för golvet. Men det kräver också att huset måste byggas rejält mycket större då det är många decimetrar som försvinner både på höjden och bredden.
– När det gäller isolering av timmerhus, så håller vi på med en hel del experiment i utbildningen. Det finns ju normer som vi måste hålla oss till. Förut jobbade man mycket med lerklining och panel. Men hur kan vi uppfylla normerna med nya tekniker och ändå få det att se genuint ut? Det jobbar vi med liksom att återskapa exempelvis loftgångsbodar från 1700-talet -byggda av rundtimmer, säger Björn Frost.

Just den historiska aspekten på timrade hus, är något av Björn Frost drivkraft, som själv var med och byggde timmerhus i mycket unga år med sin far.
– Att välja timrade hus för sitt boende innebär ju att man bevarar en stark kulturtradition. Man ser ju också att det är de husen som har livskraft. Medan ett nyproducerat hus idag kanske måste rustat om 60-70 år, så är gamla timmerhus fortfarande intakta. Det är tänkvärt bara det.

Kvaliteten och estetiken är andra begrepp som Björn gärna tar till när han gör reklam för sitt stora intresse.
I syfte att lyfta fram timmerhusen och det hållbara byggandet med begrepp som miljö, energi och kvalitet, så arrangeras alltså Timringens dag.
– Det är andra året i rad. Vi vänder oss till gamla elever men också alla som över huvud taget är intresserade. I år kommer vi att erbjuda en föreläsning om just isolering av timmerhus med Stefan Östberg som är timmerman och byggnadsvårdare, berättar Björn frost.

Dagen avslutas med en frågepanel, där energi, miljö, kultur, estetik, ekonomi och utveckling av timmerhuset ska ställas på sin spets.
Förhoppningen från arrangörerna är givetvis också att locka nya elever till nästa tvåårskurs som startar i höst Ansökningstiden går ut i mitten av april.

Kerstin Eriksson
kerstin.eriksson@daladem.se