Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slash n Bash

Vid snowboardparken i Bjursås var det tävlingar, Slash n Bash, under påskaftonen. Det var ett 20-tal anmälda åkare.
Många av dem är bland de bästa i Sverige – på framför allt rails.

Mitt i parken stod det högtalare med musik, en diskjockey samt många som åkte.
Hoppen, corner och hela banan är byggd med mycket handkraft. Med maskiner och det de inte kan göra får de göra med handkraft.

Före tävlingen är det inskrivning och träning. Med snowboard susar åkarna uppför hoppet som är byggt mitt i backen där de tar fart för att göra ett hopp och landa på andra sidan. Det är flera grenar att tävla i.
Railjam, åkaren hoppar upp och åker nerför en räls, corner, ett stort hopp i forma av en stor backe byggd helt av snö, där åkaren tar sats uppifrån backen, kommer upp på corner, gör ett hopp i luften och landar på sidan av corner.
– Det krävs att man vågar, säger en av åkarna.

För att bygga snowboardparken krävs mycket snö.
– Jag brukar tala om hur det ska vara, säger Jocke Hamrin.
Just där tävlingarna är, långt uppe i Bjursåsbacken, är det nytt för i år. Längre bort på sidan av parken var det tidigare. De har fortfarande kvar där men har utökat med den här parken.

Joakim Hamrin är en av de aktiva och har varit med sedan det blev snowboardpark i Bjursåsbacken, Bjursås Soulpark.
– I dag blåser det, säger han.
Han förklarar att det påverkar hoppet och just den här dagen var det sidvind.
Men tävlingen gick mycket bra trots det blåsiga vädret.
De delade ut priser till ett värde av 45 000 kronor och åkarna var mycket nöjda.

Bjursås Soulpark vann priset som ”Årets park” vid Transition Winter Awards 2012, en gala där de utser årets främsta skid- och snowboardåkare.
Det här var motiveringen: ”Denna park drog en hårdsatsning och lyckades lägga i en högre växel än vi skådat innan. Detta resulterade i fantasifulla features, besök av världskända åkare och filmmaterial som sträcker sig världen över. Årets Park är Bjursås Soulpark.”

Ilse Vornanen
ilse.vornanen@daladem.se