Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slåtterängar vårdas på gammalt vis

- Midsommarnatten plockar jag klöver och timotej, karibacka och....
Ja, ska man drömma om sin tillkommande ska sju sorters blommor plockas på midsommarnatten och läggas under kudden.

Men varför inte stanna på ängen och ta del av alla andra blommor också som blommar just nu.
Vid Stora Konnsjön i norra Avesta kommun finns en av få slåtterängar som hävdas.
Så här i midsommartid blommar ängsblommorna som aldrig förr.
I anslutning till De vilda blommornas dag, anordnade LRF en utflykt ut på ängarna bland klöver och timotej, ängsklockor, prästkragar.
Men ängarna vid stranden av Stora Konnsjön ger plats åt fler och betydligt mer sällsynta arter. På en dryg timmes promenad hade minst ett 50-tal olika ängsblommor samlats. Och då hade knappt några gräs räknats in.

Levande florabok

Ciceron var Birgitt Broström som fungerade som en levande florabok, där hon dök ner bland starrgräs och fibblor för att visa på de vanliga sorterna men också häpnas åt de rara växterna: rölleka, vitmåra, ängsyra, johannesört, smörblomma, åkervädd, ängshavrerot, gökärt, brudborste (som man lekte rakborste med som barn), smultron, konvaljer, hundlov, en mager kirskål, ärenpris och teveronika (som också kallas mormors glasögon), outslagen rödklint, blåsuga, kruståtel, humleblomster, kovall, ormbär, romrot, klotpriola, gulvial, älggräs, gökblomster, och ängs- eller höskallra vars torkade blomställningar skallrar i vinden och ger besked om att det är tid att slå.
Där växer också orkidéerna Jungfru Marie nycklar, och brudsporre.
- Så många brudsporrar har jag nog aldrig sett förut.

Hittade sällsynt växt

Det som gladde Birgitt mest vid promenaden var dock att få se låsbräken. En av de yngre deltagarna, med ögonen närmare jorden, som fick syn på den lite oansenliga örten.
- Just låsbräken har mycket speciella blad. Den här har jag letat efter i många år. Den här gav dagen full pott, sa en lycklig Birgitt.
Men knappat hade hon sagt det förrän nästa ovanliga ängsblomma presenterade sig; en ståtlig slåtterfibbla.
- Det finns ortoligt många fibblor. Jag tror jag kom fram till 455 olika varianter bara här i Dalarna när jag räknade i floraboken en gång. Slåtterfibblan är större och har en bladrosett vid roten och röda nerver i de annars gröna bladen.

Hävdade ängar

Att den och alla de andra ängsblommorna fortsätta att leva och utveckla sig just på ängarna i Konnsjön, beror på hur ängarna vårdas.
- När jordbruket var nedlagt, svämmade de här markerna över av maskros. Men de slogs ner och så forsades de bort. De trivs på kvävehaltig jord. Här har nu marken utarmats. Det är på sådan jord de här ängsblommorna trivs, berättar Birgitt.
Men dessa slåtterängar finns det inga många av. Konnsjöängen är en naturreservat och vårdas (läs slås) med medel av länsstyrelsen.
I Avesta finns förutom Konnsjön med sina 4-5 ha ängsmarker också en liten prästgårdsäng i By.
- Annars är det vägrenarna som i dag är ängsblommorna sista utpost.
KERSTIN ERIKSSON
023-476 93
kerstin.eriksson@daladem.se