Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sluta stödja den israeliska armén!

Annons

Nu i dagarna är det återigen dags för Rockstad Falun, eller som det nu heter; Sabaton Open Air. Förra året bytte den populära rockfestivalen namn och är nu uppkallat efter ett av dragplåstren, rockbandet Sabaton från Falun. Ett sätt att förknippas starkare med bandet. Det som dock är problematiskt är att Sabaton inte bara stöttar rockkulturen i södra Dalarna, utan dessutom aktivt stöttat staten Israel, främst militären, som under flera decennier begått grova övergrepp mot den palestinska befolkningen.

Bandet Sabaton har åkt till Israel för att spela för sina fans där, men har då samtidigt passat på att bland annat posera med soldater tillsammans ur den israeliska militären, IDF. Utöver det har bandet också skrivit låtar för att hylla Israels militära insatser. Låten Counterstrike som hyllar Israels insats i 6-dagarskriget 1967, ett krig som Israel inledde och som slutade med att de ockuperade stora delar av Palestina.

Israel har en stark militär som dessutom får stöd av från USA, en av världens största militärmakter. Andra länder, till exempel Sverige, importerar vapen från Israel. Dessa vapen är i sin tur testade på palestinier innan de säljs.

De israeliska ockupationen av Palestina har fått förödande konsekvenser för den palestinska befolkningen. Palestinska bönder har fått stora delar av sin mark stulen och sina odlingar skövlade. Var femte barn under fem år är undernärt eftersom det inte finns mat eller rent vatten. Gazaremsan är avskild från resten av världen och har akut brist på vatten, mat och mediciner. Vattenbristen beror bland annat på att Israel kontrollerar vattensystemet och sällan tillåter att nya brunnar borras. En 10 meter hög mur klyver Västbanken och skiljer palestinska familjer från varandra. För att ta sig förbi den måste man gå igenom särskilda checkpoints som IDF kontrollerar. Israeliska bosättare har illegalt ockuperat hus och hela stadsdelar från palestinierna. I vissa områden bor folk i flyktingläger i fjärde generationen. De senaste veckorna har Israel beskjutit skolor, sjukhus, ambulanser, och närmare 1 800 palestinier har dött. Israel bryter mot internationell folkrätt och krigsrätt. Palestinier saknar grundläggande rättigheter i sitt eget land, och likheterna med Sydafrika under apartheid-tiden är slående. Läget på Västbanken och på Gazaremsan är minst sagt akut.

Omvärlden måste ta ansvar för katastrofen i Palestina. Vi kan inte blunda medan ett folk torteras och förnedras systematiskt framför våra ögon, och ingen fred är möjlig så länge Israel ockuperar Palestina. Sverige måste sluta köpa in israeliska vapen, bojkotta Israel och erkänna staten Palestina, inte skicka rockband att hylla dess armé. Framförallt bör inte Falun namnge en av sina större kulturarrangemang efter bandet Sabaton. Vi kan bättre än så.

Ung Vänster Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons