Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sluta undervärdera undersköterskornas arbete

Annons

Den handlar om allas vår välfärd – att säkra kvalitet och kontinuitet inom vård och omsorg. En ökad satsning på gruppen undersköterskor måste göras för att både säkra kvaliteten i vård och omsorg och minska värdediskrimineringen av kvinnodominerade yrken.

LÄS ÄVEN: Vi är inte så jämställda som vi tror

Undersköterskor är en värdediskriminerad grupp inom en framtidsbransch med akuta rekryteringsbehov. För att klara kvaliteten i vården och omsorgen behöver 160 000 nya utbildade undersköterskor rekryteras de kommande åren. Om fler ska våga satsa långsiktigt på yrket måste förutsättningarna för att göra ett bra jobb förbättras och lönen höjas. Löneökningarna måste ta ett allvarligt menat kliv mot minskad värdediskriminering.

Vi som är Kommunals medlemmar måste kunna leva på vår lön. När ska vi få rätt lön utifrån våra arbetsuppgifter, vårt ansvar och den utbildning som arbetet kräver och inte utifrån om yrket är kvinno- eller mansdominerat?

LÄS ÄVEN - Företagarna: Bygg ut lärlingssystemet

Det är inte rimligt att en undersköterska tjänar 2 800 kronor mindre i månaden än en verkstadsarbetare, trots att de har motsvarande yrkesutbildning. Det ser inte bättre ut i någon av Dalarnas kommuner eller inom Landstinget Dalarna, även här står välfärden inför stora utmaningar som behöver lösas. För att välfärdssektorn ska kunna möta de krav som samhällsmedborgarna ställer, måste välfärdens anställda få bättre arbetsvillkor och högre löner. Det måste finnas en vilja att ge de kvinnodominerade branscherna högre lönepåslag. Det kan inte fortsätta vara mer värt att ta hand om bilar än att vårda människor.

I Kommunal känner vi ett starkt stöd för att driva undersköterskornas sak i avtalsrörelsen 2016. Från medlemmar, från brukare och deras anhöriga. Från andra fackförbund, arbetsgivare och den breda allmänheten. Nu måste det börja märkas på lönen. Sveriges kommuner och landsting måste erkänna hur betydelsefullt undersköterskeyrket är.

Avtalsrörelsen 2016 måste bli ett nytt steg i riktning mot en mer jämställd arbetsmarknad.

Malin Ragnegård

Anna Dahlberg

Ellenor Smids

Erja Eloranta

Karin Eriksson

Ann Jonsson

Eva Pettersson

Yvonn Edlund

Linda Kvarnström

Åsa Olárs

Ann Chrona

Carina Berglöf

Lena Löfqvist

Ann-ci Steneryd

Karin Nyström

Marit Örngård

Helén Karlsson

Mona Månsson

Inger Körstig

Kommunal Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel