Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SM-vecka i Kläppen

Med start på annandag påsk och en vecka framåt blir det stora SM-tävlingar i Kläppens Skidort.
Cirka 400 deltagare ska då göra upp om SM-tecken i freestyleåkning på skidor och snowboard.
– Det är första gången som skidor och snowboard samsas i ett gemensamt SM, och det kommer att bli häftiga tävlingar, lovar SM-generalen Linus Johansson och hans SM-projektanställda ”högra hand” Daniel Karlsson.

Daniel, som har sina rötter i Malung, går på entreprenörskolan i Leksand och har SM-tävlingarna som sitt projektarbete.
– Jag har jobbat med förberedelserna i flera månader, och jag kan lova att det blir ett häftigt event med både tävlingar och kringarrangemang. Intresset är också stort, inte minst mot bakgrund av att slopestyle vid vinter-OS i Sotji nästa år kommer med som en ny OS-gren, med stora medaljchanser för Sverige och för Dalarna, säger Daniel Karlsson.

I den nya OS-grenen slopestyle tävlar åkarna med ett program i en bana med hopp, räcken och hinder.
Andra freestylegrenar på SM-programmet är; Big air (ett stort hopp), cross (flera åkare tävlar samtidigt i heat i en bana med svängar och hopp), halfpipe (man åker i en bana som ser ut som ett halvt rör och gör trick uppe på kanten),
Det blir en hel veckas tävlande i Kläppens omtalade arena ”snowpark” med alla dess banor, hopp, pucklar, hinder och räcken.
De grenar som ska avgöras är för snowboardåkarna halfpipe, snowboardcross, slopestyle samt big air.

De som tävlar med två skidor på fötterna gör upp i halfpipe, puckel, parallellpuckel, big air, skicross och slopesyle.
– Genom att slå ihop skidor och snowboard tror vi på ett större intresse och vi har byggt den största tävlingsarenan för freestyle-SM någonsin, säger Linus Johansson.
SM-tävlingarna genomförs i fyra åldersklasser – kids, ungdom, junior, senior för både dam och herr.
Om allt går enligt planerna och blir så lyckat som man tror så räknar arrangörerna, Sälens IF tillsammans med Kläppen, att även få arrangera nästa års freestyle-SM.

Tävlingarna är öppna och det innebär att det i alla kommer en del deltagare från Norge. Men när det gäller SM-tecken är det bara de svenska deltagarna som gör upp.
– Och de är inte dåliga. Vi har bland världens bästa freestyleåkare i Sverige. Faktiskt även i Dalarna, som i Sälen och Leksand har två av de bästa klubbarna, samt från gymnasieskolan i Malung-Sälen, säger Daniel Karlsson.

Anders Mojanis/DT