Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Små allianspartier minskar

Annons

I går publicerade Sveriges radio en sammanställning av Novus av fem instituts mätningar av väljarnas partisympatier i september. Den visade att de tre små ­regeringspartierna har lågt stöd.

Lägst stöd har Centerpartiet: 3,6 procent. I sammanställningen i juli hade partiet 4,2 procent. Anhängarna till Annie Lööfs parti har minskat med en sjundedel på knappt ett kvartal och därmed skulle partiet inte ha kommit in i riksdagen om det varit val.

Kristdemokraterna ligger med 4,0 procent på spärrgränsen till parlamentet. I juli låg Göran Hägglunds parti strax under spärren.

C och KD är fram till valet pressade att profilera sig. Att särskilt C verkar ha fått igenom väldigt lite av sin politik i budgeten visar att det kan bli svårt.

För Folkpartiet går det också dåligt. Med 5,9 procent skulle partiet tangera sitt näst sämsta valresultat på 110 år.

Det talas mycket om regeringsalternativ. Man kan då fråga sig om de tre små ­allianspartierna är regeringsdugliga efter ett val­resultat som skulle ge dem väljarstöd på strax över fyra procent och nästan halverat dem på cirka tio år.

Sammanställningen gav de tre rödgröna partierna 50,3 procent och de fyra partierna i alliansen 39,1. Det är en stor ledning för det rödgröna blocket.

Men om Sverigedemokraternas stöd på 9,3 procent läggs till alliansen erhålls 48,4 procent. Ledningen för de rödgröna partierna krymper då till knappt två procent.

För man ska veta att en S-ledd regering får svårt att regera om alliansen och SD får en majoritet av mandaten i riksdagen. Det räcker inte för de tre rödgröna partierna att bli större än borgarna. De måste få en majoritet av riksdagens mandat för att kunna föra en politik som de säkert får igenom i riksdagen.

Det är möjligt att S-ledningen hoppas på att kunna göra uppgörelser med FP och C, samt kanske KD, i sakfrågor. Men de partierna är nog ovilliga att göra uppgörelser med en S-ledd regering om de nyss gjort dåliga valresultat.

Robert Sundberg
robert.sundberg@daladem.se