Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Små partier inte röstboskap”

Fredrik Reinfeldt besökte Borlängepolisen för att möta den sociala insatsgruppen, SIG, i går. Under en presskonferens förtydligade han också sitt senaste utspel i frågan om vilka partier som kan ta över efter valet.

Annons

En minoritetsregering måste ha stöd av Alliansen för att ta över även om det skulle bli en röd-grön regering som är större än Alliansen. Det är inte givet att Alliansen då lägger ner sina röster, sade han om proceduren då talmannen lägger sitt förslag och partierna i riksdagen röstar om det.
– Det är V-ledaren Jonas Sjöstedt som själv sagt att alternativen för hans parti är att sitta i regering eller opposition. Och när jag talat om en röd-grön regering ingår V i den, sade Reinfeldt.
Sjöstedt har också sagt att han inte sätter sig i en regering som tillåter vinstuttag i välfärden. En regering med S och MP som är större än Alliansen men inte tillräckligt stor för att inte bli en minoritetsregering kan alltså fällas av Alliansen.
– Den tiden är förbi när ett majoritetsparti kan räkna med små partier enbart som röstboskap. Det är så viktiga frågor som man måste ta ställning till och ta ett långsiktigt ansvar för, sade han.

Reinfeldt vill också veta hur S-ledaren Stefan Löven ställer sig Miljöpartiets krav på flygskatt, kilometerskatt och fordonsskatt.
– Vi tar två stora partiet på runt 30 procent var. Det vi är överens om är att SD ska isoleras från politiskt inflytande, betonade han.
Peter Hultqvist, S-ordförande i Dalarna och riksdagsledamot på dalabänken, fick också svar på sin öppna fråga som bland annat redovisats i onsdagens DD. Hultqvist kräver att regeringen tar ett ansvar för att den satsning som var på gång på runt 810 miljoner föll och att Dalabanan nu i stället får 239 miljoner.
Reinfeldt började med att gå emot Hultqvists påstående att inga satsningar gjorts och pekade på nära en miljard till Dalarna enbart i den nuvarande regionala länsplanen för Dalarna 2010-2021.
Och till den, betonar Anders Ahlgren, C-riksdagsledamot på dalabänken, kommer de nationella satsningarna på bland annat Dalabanan.
– Från 2006/07 till nu har drygt tre miljarder satsats på allt från Bergslagsbanan till Dalabanan och en rad resecentra. Men jag håller med Hultqvist om att avtal som ingås ska hållas.
Det är inte ovanligt att försöka hitta ansvar hos finansiärer som man gjort för Dalabanan, säger Reinfeldt.
Och om det då gått fel bör det rättas till, betonar han.
– Men det är inte upp till regeringen utan till parterna att sätta sig ned på nytt för att hitta sätt att leva upp till det man avsett.

Kristina Vahlberg
kristina.vahlberg@daladem.se