Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Smedbys elever får dock vänta ett tag till

Annons


Nu har pendeln slagit tillbaka. Maten ska åter lagas på plats, nära de som ska äta den. Därför är tanken att Vikmanshyttans skola ska få ett eget tillagningskök och större matsal. Däremot kommer Smedby skola att få vänta ett tag.

Vikmanshyttans och Smedby skolors kök har fått kritik av Arbetsmiljöverket. De uppfyller inte kraven för vare sig arbetsmiljö eller hantering av livsmedel.
Utbildningsnämnden vill därför ersätta mottagningsköket i Vikmanshyttans med ett tillagningskök. Samtidigt vill de att en större matsal byggs, den nya matsalen ska ha plats för 80 personer.

Så istället för att maten lagas i Vasaskolans kök och sedan skickas och värms upp i Vikmanshyttan kommer maten att från nästa läsår lagas på plats i Vikmanshyttan. När det nya köket står klart kommer förskolan Björkbackens kök att stängas.
Utbildningsnämndens ordförande Anki Rooslien (S) säger att man kommer att bygga om hela undervåningen i den byggnad som idag innehåller matsal och slöjdsal.
Därmed står träslöjden utan lokaler.
- Det har vi inte löst än, säger Anki Rooslien.
I samband med ombyggnaden kommer även en hiss att byggas på utsidan av fastigheten för att göra den mer tillgänglig.

Byggnationen är planerad att starta vid årsskiftet och pågå under sex månader. Således kommer köket och matsalen att vara klar till höstterminen 2012. Ett problem är att under byggtiden kommer hela byggnaden att vara avstängd, och utbildningsförvaltningen jobbar nu med att lösa lokalfrågan under byggtiden.
Vid utbildningsnämndens sammanträde i september kommer beslut fattas om en byggnation i Vikmanshyttan.
När det gäller köket i Smedby så är också det ett mottagningskök och maten kommer från Jonsboskolans kök. Tanken är att även här skapa ett tillagningskök. Ritningar har tagits fram på en tillbyggnad som skulle inrymma matsal för 72 personer och tillagningskök.
Men då ekonomin är som den är och då Vikmanshyttans skolas kök och matsal bedömts vara det viktigaste att lösa så får eleverna i Smedby vänta ett tag till.

MIKAEL ERIKSSON
023-476 91 / 070-226 79 05
mikael.eriksson@daladem.se