Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Smedjebacken och Ludvika i KRAV toppen

Ludvika och Smejdebacken placerar sig på 12:e respektive 14:e plats bland landets kommuner som använder stor del ekologiska livsmedel i offentliga kök.

Ludvika köper in 25 procent ekologiskt och klarar därmed regeringens mål 25 procent 2010. Smedjebacken har en medveten plan och är en av ekokommunerna. En del i arbetet är att ständigt öka andelen ekologiska livsmedel. Med 23,6% ekologiska livsmedel i offentliga kök hamnade kommunen på en god 14:e plats i Ekomatsligan som EkoMatCentrum arrangerar. Den når totalt sett inte upp till 25 procents målet men tittar vi enbart på skolmaten så ser vi att Smedjebackens skolbarn får än mer ekologiska livsmedel eftersom enbart skolköken köper in 35 procent KRAV.
- De sociala köken sänker vår siffra eftersom de använder 9 procent ekologiskt, säger Kerstina Angberg-Morgården, miljöstrateg i Smedjebacken.
Ekomatsligans vinnare premierades av landsbygdsminister Eskil Erlandsson på Operakällaren i Stockholm och öviga som placerat sig i ligan fick en dag som var avsedd att ge uppmuntran och delegationen fick bland annat lyssna på intressanta föreläsningar.

Uppskattad skolmat

Smedjebackens kommun har valt att behålla tillagningsköken på skolorna medan kunder inom omsorgen får maten från ett centralkök enligt koka-kyl metoden. Skolmaten är uppskattad av både elever och personal. Det hörs vid ett besök i Bergaskolans matsal där 600 personer serveras lunch dagligen. Ofta finns det två rätter att välja mellan eftersom resterna från gårdagen kan värmas upp vilket inte hade gått med koka-kyl mat.
Ulrika Larsson är kokerska på Bergaskolan och tycker det är viktigt med så lite tillsatser som möjligt.
- Det är bra att vi har ekologiska varor, det som är tråkigt är att det nya avtalet ger oss mindre närproducerat.
En av följderna blev mjölk från Arla istället för Milko. När mjölkkylarna byttes ut följde en kossa med som kökspersonalen placerade på kylen. Reaktionen från barnen lät inte vänta på sig:
- Titta nu får vi riktig komjölk.
När tidningens utsände pratar med Gustav Johansson och Joakim Carlsson förstår jag att de inte vet vad ekologisk mat innebär men de tycker väldigt mycket om sin skolmat. Gustavs favorit är lasagne medan Joakim föredrar pannkaka.


HELENA FORSBERG
0240-712 22
helena.forsberg@daladem.se