Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Smedjebacken tog segern med ro

Med sol och lätta moln på himlen, gav sig roddarna från Smedjebacken, Fagersta och Hallstahammar iväg på Kyrkbåtsrodden på sjön Barken. Klockan 14.00 gick starten och Smedjebacksbåten ledde från start ända in i mål. Det blev den fjärde segern i rad.

Närmare två kilometer hård rodd väntade för de tre l agen i Kyrkbåtsrodden, som hålls i samband med Söderbärkemöljan.

Varje båt hade vardera tolv roddare och en styrman ombord. Smedjebackslaget i gula västar, nästan i stil med den gula ledarvästen inom cykelsporten, hade ett litet försprång under hela loppet.

Fagerstabåten gav dem dock en rejäl kamp under större delen av rodden, och det var först mot slutet som orken började mattas av. Sven Gåsfors från Smedjebacksbåten, var givetvis nöjd.

– Det var första gången som jag var med, vilket var spännande. Jag trodde faktiskt att vi skulle vinna eftersom det har känts riktigt bra på träningarna innan.

Det blir inget traditions-enligt bad i Barken för din del?

– Nej det blir det inte. Det är för ungdomen. Jag är blöt av svett i stället.

Göran Engström, som också var en del av det vinnande laget från Smedjebacken, trodde på en seger.

– Det skulle mycket till om vi skulle förlora. Vi får se om jag ställer upp igen nästa år. Jag får ta ett år i taget så att säga.

På bryggan vid Hembygdsgården stod människor och hejade på med hejarrop och applåder. Ingmarie Lindgren, från Fagerstabåten, som plockade hem andra platsen, är givetvis besviken över att de inte vann.

– Det känns ju alltid bättre att vinna. Förhoppningsvis så tar vi revansch redan nästa år. Jag hoppas givetvis att jag sitter med i Fagerstabåten då också. Om de vill ha mig med vill säga, säger Ingmarie Lindgren med ett skratt.

Prisutdelningen skedde sedan på Hembygdsgården. Per-Arne Bengtsson, som hade kommenterat sjöslaget, var den som fick äran att dela ut priset till vinnarna från Smedjebacken.

Årets Söderbärkemöljan kunde dock erbjuda en rad andra aktiviteter förutom kyrkbåtsrodden och på Söderbärkes gator var de trångt med besökare i alla åldrar.

Över Möljan var doften av varm korv, munkar, godis och öl påtaglig.

Nere vid hembygdsgården fanns möjlighet att beskåda en del djur, eller åka traktorpendel till centrum av Söderbärke.

Med uppträdanden från bland annat Gris Nils, dans med Route 66, försäljning och servering, går det inte att ta miste på att Söderbärkemöljan är en populär tillställning.