Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler stora båtar har toalett

/
  • Vakuumsugen går att koppla direkt till båtarnas toalett. Ett smidigt sätt att tömma latrintankarna på, men den har ännu inte använts enligt Sven Gustafsson.FOTO: CHRISTER NYMAN
  • I takt med att båtarna blir allt större så fylls de också med bekvämligheter som toaletter.

Annons

Ingen bajs i böljan om båtfolket nyttjar Smedjebackens hamn. Sedan tio år tillbaka har Båthamnen i Smedjebacken haft latrintömning. Allt för att skona sjön från båtfolkets latrin. Men hur känt är det? Den här servicen har trots att den funnits i ett år ännu inte nyttjats. Hamnar bajs i böljan ändå?

I och med att båtarna blir större så får allt fler båtar toaletter.
- De flesta större båtar har det i dag, säger Ove Boman i Smedjebackens båtklubb.
Men de flesta gör nog som jag. I stället för att använda toaletterna så försöker man klara sig till man kommer i hamn.

Gratis tömning

- Toaletterna används bara i nödfall eller om man har barn ombord.
De flesta väljer nog därför att använda en ”nödhamn” om man kan. Det kan man i alla fall hoppas för sedan Smedjebackens hamn fick tömning direkt till kommunalt avlopp så har den inte använts en enda gång.
Trots att det är gratis att tömma latrin och att det sker med vakuumtömning och helt utan ”sull”. I Smedjebacken har tömningen funnits i minst tio år. I början var det manuell tömning i en vagn. Det ersattes sedan med vakuumtömning och i fjol blev vakuumsugen kopplad till det kommunala avloppsnätet.

Dyrt drivmedel

Servicen är gratis och den finns i vid bryggan för tankning av drivmedel. Drivmedel är dyrt, men tömningen är gratis. Ändå är det bensin- och dieselpumpen som används. När Sven Gustavsson tar fram munstycket till vakuumpumpen får han ta bort lite spindelväv från anslutningsmunstycket.

Först i Dalarna

Kanske är det så att båtfolket kan hålla sig eller att man inte känner till den här ”lyxen” som Smedjebacken var först med i Dalarna.

CHRISTER NYMAN

Annons