Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beslut om tomter i Morgårdshammar blir uppskjutet en månad

Annons

Smedjebackens kommun får skjuta upp beslutet om strandtomterna i Morgårdshammar. Länsstyrelsens beslutsvånda i frågan gör att frågan inte kommer upp i fullmäktige som planerat.

Efter ett nej från länsstyrelsen om dispens att bygga strandnära vid Kolbäcksån modifieras kommunens förslag till ny detaljplan. Den nya planen sparade ytterligare en strandremsa på mellan tre och fyra tusen kvadratmeter som naturmark mot ån berättar stadsarkitekt Sven Andersson.
Andersson var själv uppe hos länsstyrelsen vid ett beredningsmöte för att diskutera den nya planen under sommaren.

Överklagade

Sven Andersson, och Smedjebackens kommun, överklagade avslaget om dispens samtidigt som man mötte upp länsstyrelsens nej med ett reviderat förslag. Det reviderade förslaget flyttade upp bebyggelsen cirka 20 meter från strandlinjen.
Det är det nya förslaget som gett länsstyrelsen huvudbry. Förslaget diskuterades redan förra veckan utan att man ville ställning. Den här veckan var det åter uppe på bordet för diskussion.
- Det är en knepig fråga att avgöra om en åtgärd påverkar ett strandskydd, säger Frida Rotberger, handläggare på planeringsenheten.
Även om det bara är en ängsmark i dag så grundade sig det tidigare avslaget på att det skulle kunna vara intressant ur friluftssynpunkt någon gång i framtiden. Ett strandskydd måste ses med ett längre perspektiv enligt länsstyrelsens bedömning.
Anledningen till att det tar tid är att många ställningstagande ska samlas in förklarar länsarkitekt Lars Ingelström.
- Lagtexten är inte lätt i det här frågorna. Det är en rad överväganden som skall göras och man ska ta in synpunkter från olika håll, säger Ingelström.
Det är olika intressen som kommer in i bilden som miljö, fiske och samhällsplanering. Ingelström är dock medveten om att kommunen behöver en signal om vart besluten är på väg.
- Det ska komma inom ett par veckor, lovar han.

CHRISTER NYMAN
0240-712 22
christer.nyman@daladem.se

Annons