Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dan Andersson-priset till Dicander

/
  • Mångsidig och prisad är Jörgen Dicander sedan tidigare. Nu är han även aktuell för Dan Andersson-priset.

Musikern, kompositören, dramatikern och förre kyrkoherden i Norrbärke församling, Jörgen Dicander, tilldelas 2014 års Dan Andersson-pris. Det meddelar Jimmy Ginsby, ordförande för Dan Andersson-sällskapet.

Annons

Att Jörgen Dicander åter en gång prisas bottnar i att han i sitt mångsidiga författarskap följt i Dan Anderssons spår och lyft fram den ikonförklarade skalden i många sammanhang.

Enligt Dan Andersson-sällskapet har pristagaren dessutom genom sin forskning kompletterat bilden av Dan Andersson.

Detta i böcker som "Dan Andersson och Gustav Hurtig" och "Du ska inte behöva lida så länge till", "Tendenser och tillflöden i Dan Anderssons diktning" samt "Min förtröstan all - en kompletterande studie i Dan Anderssons diktning.".

Utöver detta har Jörgen Dicander delat med sig av Dan Anderssons diktararv genom sin sång och sitt musicerande.

För många smedjebacksbor lär Jörgen Dicander fortfarande vara en välbekant profil. Inte minst genom musikalen "Sägnen om ringen" som hade urpremiär år 1973 på dansbanan vid Skenshyttans Bygdegård i Silvberg.

Från och med år 2001 har Sägnen om ringen framförts vid midsommartid i Grangärde, Norrbärke och Silvbergs kyrkor samt i kolhusruinen i Grängshammar. Publikrekordet för musikalen anges till 1 200 personer.

Möjligen sluts ännu en cirkel för mångsidige Jörgen Dicander när han den 3 augusti under Luossafesten i Skattlösberg tilldelas det förnämsta pris en som spårat Dan Andersson kan få.

Cirklar har han nämligen slutit förr. Exempelvis i december 2002 i Norrbärke kyrka när det vara dags att upprätthålla den tradition som sedan den senare halvan har utvecklats till ett signum för Norrbärke församling.

Nämligen att alla präster som avslutar sin tjänst ska förevigas genom en oljemålning.

Jörgen Dicander blev den 21:a prästen i ordningen. På konstnären Bruno Karlssons porträtt i olja håller Jörgen Dicander i sin fiol - till skillnad från samtliga företrädare som antingen har en bibel i handen eller bara betraktar tidens gång.

– En gång i tiden valde jag mellan att bli musiker eller präst, förklarade han i samband med upphängningen av tavlan.

Men frågan är om han inte blev både och.

Annons